Всъщност дори първоначалният див домат е бил с малки плодчета, растящи на гроздове. Но ацтеките са успели да създадат всякакви сортове

Едва ли има човек, който да не е чувал, виждал или дори опитвал чери домат. Вече не можете да отидете в магазин за хранителни стоки, без да намерите от тях, но дали някой се е запитвал откъде тръгва тяхната история и как са създадени.

Всъщност произходът им е интересна и заплетена история. Като дори се твърди, че това е най-успешното на пазара изобретение на учените от Израел.

Накратко, чери доматът по принцип не трябва да съществува,

но постепенно се превръща в показател за просперитет и обществен растеж. Той не се е материализирал естествено, по-скоро вкусният плод е генномодифициран до съвършенство.

Смята се, че дивият домат произхожда от Андите в Южна Америка. Според Британската асоциация на производителите на домати той е бил култивиран от инките и ацтеките в Мексико някъде около 700 г. сл. Хр. Дори думата “домати” произлиза от ацтеките - tomatl. Докато първоначално са били малки растения с размер на грахово зърно, които растат на диви чепки като грозде, производителите от Централна Америка ги превръщат в нещо съвсем различно.

 “По времето, когато испанците са стигнали там, мексиканците вече са ядeли домати с всякакви размери, цветове и форми”, казва  здравният експерт Артър Алън. Не е ясно кой е пренесъл този плод (точно така, доматът е плод, а не зеленчук) през Атлантическия океан, но първото описание на малки домати се появява в книга на Гаспар Баухен, наречена Pinax Theatri Botanici, или Илюстровано изложение на растенията, публикувана през 1623 г.

 “Фактът, че той описва един специфичен вид като “гроздове под формата на череши”, изглеждаq сочи към факта, че чери доматите са съществували в началото на 1600 г.”, смята Анна Уекслър, здравен редактор в “Политико”.

Твърди се още, че в края на XVI век европейските изследователи откриват домата, докато проучват нови региони. При пренасянето на доматеното растение в Европа плодовете били посрещнати със смесени реакции. Например в Южна Европа доматът бил приет бързо. Докато в Северна

мнозина вярвали, че той е отровен

Това погрешно вярване произтича от приликата му с вълчата праскова, която е опасен плод. Въпреки това през 1800 г. притесненията започват да избледняват. Тази промяна била предизвикана главно от натиска на имиграцията от Южна Европа към Америка. Тъй като италиано-американците често използват домати в готвенето, това спомогнало за популяризирането на плодовете в Америка и консумацията им се възприела сред американците. Междувременно историята за това откъде тръгва чери доматътq става още по-заплетена.

Скорошно проучване твърди, че

доматът с размер на череша вероятно произхожда от Еквадор преди около 80 000 години

Нито един човек не е култивирал растения толкова отдавна, така че това означава, че е започнал като див вид, въпреки че хората в Перу и Еквадор вероятно са го култивирали по-късно.

 Израелското правителство от десетилетия пък твърди, че именно местни производители са неговите изобретатели. Ранните описания на доматени гроздове “във формата на череши” показват, че чери доматите датират отпреди 1600 г. Тези варианти обаче не са същите като тези, на които се наслаждаваме днес. По-скоро през 70-те години израелски учени създават чрез генетично инженерство нов вид. Смята се, че неговото комерсиализиране и популяризиране е благодарение на Marks&Spencer, британска верига, която съчетава пазари за хранителни стоки с магазини за дрехи. През 70-те години нейният собственик се опитва да разбере как да намери комерсиализиран домат, който да има добър вкус. По това време чери доматите се използват повече като гарнитура.  Затова шефът на веригата се обърнал към своите местни производители, както и към израелски учени по храните, за да разработят нов чери домат, който да бъде по-сладък от стандартните, които се намират в супермаркетите.

И така проф. Нахум Кедар, проф. Хаим Рабинович, проф. Йосеф Мизрахи и д-р Ехуд Копелиович са първият екип в света, който създава плодотворни нови сортове, които са икономически жизнеспособни като земеделски продукт, с дълъг срок на годност, богати на ликопен и на витамини А и С и с изключителен вкус, който се харесва от хората по целия свят. Освен това семената са проектирани да растат равномерно в колони и са предназначени за търговско разпространение, затова били по-твърди и влажни. Доматите остават свежи в продължение на седмици, а не дни, като по този начин значително се намаляват тежките загуби от бързото им омекване. Докато британските производители експериментирали с отглеждането на по-сладки домати, израелските учени отгледали изцяло нови семена. Тези семена започнали да се произвеждат масово в големи количества. Ставайки незабавен успех в Европа, чери доматът естествено емигрира в Северна Америка. Мнозина незабавно възприемат плода като вкусна закуска и така се превръща в основна храна в кухните в целия континент.