Унгария се опитва да избегне прекъсвания на електрозахранването и недостиг на гориво, след като Украйна наложи частична забрана за преминаване на руски петрол през нейната територия.

През юни Киев наложи санкции, с които блокира транзита на суров петрол по тръбопроводите, продаван от най-голямата частна петролна компания в Москва „Лукойл" за Централна Европа. Така отчасти отмени изключението от санкциите, въведено от Европейския съюз, за да даде на зависимите от Русия държави допълнително време да се откажат от доставките.

Целта на Украйна е да задуши ключов източник на приходи за военната каса на Кремъл повече от две години след пълномащабното нахлуване в страната. Но този ход предизвиква опасения за недостиг на доставки в Будапеща, която разчита на Русия за 70% от вноса на петрол, а на "Лукойл" - за половината от това количество.

Според експерти унгарците могат да се сблъскат с високи цени на енергията и недостиг само след „седмици", ако не се намери решение, пише "Политико". 

По данни на мозъчния тръст „Център за изследване на енергията и чистия въздух" само през април тази година Унгария е похарчила почти четвърт милиард евро за руски суров петрол и газ.

В петък външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че мярката на Украйна може да застраши дългосрочната енергийна сигурност на страната му, като критикува Киев за този ход.

По време на среща с руския външен министър Сергей Лавров по-рано през седмицата Сиярто заяви, че страната е започнала преговори с Москва за намиране на алтернативни доставки на руски петрол.

В петък прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Украйна, че е взела „политическо решение", и заяви, че ситуацията е „критична" за тези, които все още купуват руски петрол.

Забраната на „Лукойл" идва в момент, когато отношенията между Киев и Будапеща стават все по-напрегнати. Тази седмица украинският президент Володимир Зеленски се нахвърли върху унгарския премиер Виктор Орбан за това, че се е срещнал с руския лидер Владимир Путин като част от самопровъзгласена „мирна мисия" този месец. Будапеща също така упорито задържа доставките на оръжия от ЕС за Киев.

След пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна ЕС наложи ембарго върху вноса на руски петрол, пристигащ в блока по море. Но той изключи доставките по тръбопроводи - включително тези, които идват по тръбопровода „Дружба" за Унгария, Словакия и Чешката република - за да даде на тези страни време да намерят алтернативни доставки, като се разбира, че те ще го направят възможно най-бързо.

Не само Унгария е попаднала в мрежата на санкциите: Основната словашка рафинерия "Словнафт" купува суров петрол от "Лукойл". Но говорител на министерството на икономиката на страната заяви, че фирмата е намерила алтернативни доставки и засега „доставките на руски петрол за Словакия не са спрени".

Санкциите, които принуждават киевския оператор на петролопроводите „Укртранснафта" да отхвърля заявки за преминаване на петрол, поръчан от „Лукойл", през „Дружба", засега не са насочени срещу други руски петролни компании, които продължават да доставят суров петрол през Украйна, включително „Роснефт" и „Татнефт".

Това отчасти се дължи на факта, че тръбопроводът продължава да доставя неруски петрол от Казахстан за Германия. Но след „Лукойл" „предстоят санкции срещу други компании, които произвеждат и изнасят руски петрол".

Сега Унгария трябва да действа бързо, за да намери други възможности.

Будапеща би могла да договори по-голям внос от "Роснефт" или да увеличи доставките от Хърватия по тръбопровода "Адриа". Унгария би могла също така да освободи част от спешните си стратегически резерви, които са достатъчни за 90 дни.