От началото на 2024 г. до края на юни цените на жилищата в столицата са се увеличили с нови 8%, а в Пловдив дори със 17%. Това се твърди в публикувания във вторник полугодишен анализ на имотния пазар на “Адрес”.

Данните на НСИ за второто тримесечие на 2024 г. все още не са обявени, но останалите големи агенции дават приблизително същата моментна оценка на пазара.

Според последния анализ на “Бългериън пропъртис” например годишният ръст на жилищните цени в столицата е 18,2%, като половината от това покачване се е състояло през второто полугодие на 2023 г. Във Варна е повече - 23,5%, а в Бургас – 12,3.

Според “Адрес” ниските лихви по ипотечните кредити са само една от причините за силния жилищен пазар и растящите цени. Но напоследък има и спад на предлагането, без търсенето да намалява, и това провокира ръстът на цените да продължава. Според оценките на агенцията от началото на годината до момента

в България има 20-процентен спад на офертите за продажби на съществуващи жилища.

“Наблюдаваме устойчива тенденция от пролетта насам - много хора отлагат решението за продажба въпреки високите цени в момента. На вторичния пазар остават тези, които имат план за вложение на средствата впоследствие – друг имот или стартиране на бизнес например. Част от собствениците не виждат мотив да се разделят с имотите си сега”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на “Адрес”.

Едва 10% от клиентите през полугодието са продали имота си, защото са им трябвали пари

Около 18% от хората правят сделка, за да купят след това друг имот, а над 30% просто излизат от инвестицията в условията на високи цени.

“Очакванията, че инфлацията или финансови затруднения ще накарат много продавачи да изкарат имотите си на пазара, а в резултат – цените да се понижат, не се сбъднаха. Към момента не наблюдаваме дори потенциални фактори, които могат да доведат до спад”, казва Тенекеджиева.

Според Полина Стойкова - управител на “Бългериън пропъртис”, сравнително ограниченото предлагане на имоти оказва натиск на цените, но продавачите често срещат трудности при сделки на желаните от тях нива, защото нямат реална представа за цените. “Ако до месец-два активно предлагане на един имот няма регистриран интерес, то офертата трябва да бъде коригирана - цената, начинът на презентиране, каналът за достъп до пазара или нещо друго”, каза Стойкова.