Proton е на прага на завръщане в Европа, съобщава британското издание Autocar. За момента изглежда, че има предвид само пазарите с десен волан, но след година ще обхване и "нормалните" коли.

Тази малайзийска марка автомобили беше активна допреди десетина години, само че от другата страна на Ламанша. Тъй като колите с десен волан се карат в Малайзия, Великобритания беше интересен пазар за Proton и затова той навлезе на пазара там през 1989 г. Преди десетина години Proton се оттегли, но сега предстои завръщане. 

Proton също така планира да се разшири на пазари, където преди това не е бил активен, но това скоро ще изисква адаптиране на автомобилите към пазарите с ляв волан.

Сега е по-лесно да се доставят и автомобили с ляв волан, тъй като няколко настоящи модела на марката са по същество китайски коли на Geely с логото на Proton. Такива вече съществуват с ляв волан. Например Proton в момента продава Proton X50 , който по същество е Geely Binyue. Binyue има ляв волан. Същото трябва да е възможно с Proton X70 (Geely Boyue), Proton X90 (Geely Haoyue) и Proton S70 (Geely Emgrand). Остава само въпросът доколко тези модели са интересни за европейския пазар. И трите се предлагат само с бензинови двигатели, най-много с мека хибридна технология на борда. Може би все още има някакъв шанс за успех в Европа като бюджетна марка.