Министерският съвет на България одобри три нови проекта за енергийно сътрудничество с Япония, Германия и Южна Корея.

Страната ни следва енергийна политика, която е в съответствие с целите на Европейския съюз за сигурност, конкурентоспособност и устойчиво развитие с нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Един от основните приоритети на България е диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийни ресурси, което ще осигури сигурност и конкурентни цени за потребителите.

Първият проект включва Меморандум за сътрудничество в областта на енергийния преход между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония.

България и Япония активно си сътрудничат в сферата на енергетиката както на институционално, така и на корпоративно ниво. Меморандумът ще проучи възможностите за сътрудничество в областите на природния газ и ядрената енергетика, както и за използване на японския опит в новите технологии за енергийно управление, батериите за съхранение на енергия и зарядната инфраструктура за електрически автомобили, съобщиха от Nova.

Вторият проект е съвместна декларация за сътрудничество в енергетиката между България и Германия. Документът ще бъде подписан на 8 септември 2024 г. по време на второто издание на форума „Диалог за енергетиката на бъдещето на Европа в Близкия изток и Северна Африка (MEFED) - Фокус върху енергийната инфраструктура", който ще се проведе в Солун, Гърция. Декларацията отразява намерението на двете страни да укрепят сътрудничеството си в области като водородни технологии, възобновяема енергия, енергийна ефективност, декарбонизация на сектора, развитие на зелени енергийни коридори и междусистемни връзки, както и улавяне, използване и съхранение на въглерод.

Третият проект е Меморандум за сътрудничество с Република Корея, който цели да създаде рамка за засилване на двустранните отношения. Южна Корея е заинтересована от инвестиции в новите енергийни технологии и ядрената енергетика в България. Освен това, се предвижда обмен на знания и добри практики между компании и институции в областта на природния газ, сътрудничество на глобалния пазар на втечнен природен газ и други.