Научното име му е ефект на Розентал. Можете да го прилагате, като си помагате с метода на Пател

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Като мернете нещо за самосбъдващо се пророчество, спирате да четете. Свободното ви време е малко, не можете да го хабите за али-бали.

По принцип съвсем правилно действате, но за самосбъдващото се пророчество грешите. То само звучи мистично, не е ясновидство. Има си научно име - ефект на Розентал, и доказано помага за успех в кариерата и в личния живот.

Измамата на професора

През 1968 г. психологът проф. Робърт Розентал провежда опит с деца от училище в Сан Франциско, за да провери интелектуалното им ниво. След това на случаен принцип избира няколко ученици, които съвсем не са блестящи, и казва на учителите, че имат изключителни способности.

Педагозите са учудени - не са забелязали нищо подобно. Психологът ги уверява, че методиката му е точна и може децата още да не са проявили потенциала си, но в бъдеще непременно ще го разкрият.

След година проф. Розентал отива в училището и отново мери коефициента на интелигентност на всички деца, включени в предишното му изследване. Следва изненада - учениците, които е посочил като изключително способни, вече показват по-висока интелигентност.

Децата са били избрани случайно, но те самите, техните родители и учители са повярвали, че са много интелигентни. Всички са положили усилия да оправдаят това. Т.е. очакванията са сътворили нова реалност, коментира професорът.

За да проверят ефекта на Розентал, по-късно други учени правят експерименти в различни варианти. И получават сходни резултати.

Например психолозите Ребека Кертис и Ким Милер събират в двойки студенти, които не се познават. На някои казват, че човекът, до когото седят, ги харесва.

След това непознатите трябва да общуват. Тези, които мислят, че са симпатични на партньорите си, наистина успяват да им се харесат много повече, отколкото тези, които психолозите не са манипулирали. Уж харесваните общуват с партньора по-дружелюбно, защото са сигурни, че са му симпатични.

Психолозите заключават, че това е потвърждение на ефекта на Розентал: нагласата, която човек има, определя характера на действията му, а това води до нейното реализиране.

Освен ефект на Розентал този психологически феномен за по-впечатляващо се нарича и самосбъдващо се пророчество. Защото ефекти, които носят имената на откривателите си, има много и не се запомнят.

В своята книга самият професор го нарича "ефект на Пигмалион", за да му обърне внимание аудиторията. Пигмалион е герой от едноименната пиеса на Бърнард Шоу и от гръцката митология. Той е онзи скулптор, влюбен в статуята на жена, която сам е изваял от слонова кост.

Може да опитате да изваете себе си с този ефект.

Вашият трик

Учените твърдят, че ефектът на Розентал работи при всички хора. Случва се онова, което вярвате, че ще се случи, ако междувременно сътворите нова реалност.

Като се съсредоточавате върху възможността събитията да се развият добре, си вдъхвате енергия, планирате, действате и увеличавате вероятността да се сбъдне добрият сценарий. Колкото повече се съсредоточавате върху опасността събитията да се развият зле, толкова повече губите вяра и енергия, с което увеличавате вероятността да се сбъдне тъкмо лошият сценарий.

Естествено, самосбъдващото се пророчество не се сбъдва само. Трябва да му помогнете с формулата за успех:

1. Решете откъде да започнете (точка А).

2. Определете къде искате да стигнете (точка Б).

3. Направете план как да стигнете от точка А до точка Б.

4. Действайте усърдно по плана.

5. Анализирайте дали се приближавате до Б.

6. Ако планът работи, удвоете усилията от стъпка 4.

7. Ако планът ви не работи, върнете се на стъпка 3

Звучи просто, но не е, защото може характерът да ви спъва, като все ви тика към неверие, че ще успеете, и ви обезкуражава.

С метода на салфетката срещу скептицизма

Подсещайте се да мислите оптимистично с т.нар. метод на салфетката.

Нарича се така, защото Викрам Пател, професор по техники за когнитивно-поведенческа терапия, който пръв го прилага, използвал салфетка. Но може да я замените с лист хартия. Носителят не е важен, важното е на него да идентифицирате своите силни страни.

Очертайте ръката си върху листа. Помислете и напишете пет от вашите най-силни страни - по една на всеки пръст. Бъдете честни, няма смисъл да лъжете себе си. Защото след това ще трябва да избирате коя от силните си страни да прилагате, като решавате проблем.

Е, ако 5 пръста не ви стигат, очертайте другата си ръка и върху всеки пръст напишете още свои предимства. Все пак не прекалявайте, за да не изпадате в колебания.

С редица изследвания е установено, че идентифицирането и прилагането на силните страни на характера подобрява психичното здраве, увеличава удовлетворението от живота и шансовете за успех.

Методът работи много просто. Всеки човек си има силни страни. Когато ги запише по този начин, те са видими като на длан в буквалния смисъл. Щом има нужда да ги използва, поглежда листа или ги визуализира в главата си и избира най-подходящата за ситуацията.

Когато се притеснявате, извадете листа и прочетете какво пише върху всеки от пръстите. Ще се почувствате много по-сигурни в себе си. Не е нужно даже да го правите буквално - може да запаметите картинката и в тежък момент да я извикате в съзнанието си.

------ И още оръжия ------

Може да се нахъсвате с още нещо, доказано от науката.

Има един експеримент на Бертрам Форер. Той събира група доброволци и на всекиго раздава лист, на който уж е написана индивидуалната му характеристика.

Всъщност текстът е един и същ: "Вие имате огромна нужда другите хора да ви обичат и да ви се възхищават. Доста самокритични сте. Имате много скрити възможности, които още не сте използвали за свое благо. Макар и да имате някои лични слабости, можете да ги преодолявате. Дисциплинирани и уверени на вид, всъщност сте склонни да се вълнувате и да чувствате неувереност. Отвреме навреме ви обземат сериозни съмнения дали сте взели правилното решение. Предпочитате разнообразието. Рамките и ограниченията предизвикват у вас недоволство. Гордеете се, че мислите независимо. Не приемате чуждите твърдения на доверие. Разбрали сте, че да сте твърде откровени с останалите не е много мъдро. Понякога сте екстровертни, приветливи и общителни, друг път - интровертни, предпазливи и сдържани. Някои от стремежите ви са нереалистични. Една от главните ви жизнени цели е стабилността."

След като прочита написаното, всеки участник заявява, че това е доста точен анализ на неговата личност.

Експериментът на Форер е повторен още много пъти и винаги показва подобни резултати. Малцина се усъмняват, че написаното не е точно за тях.

Психолозите обясняват защо огромното мнозинство вярват. Първо, защото текста дават учени, т.е. хора с авторитет. Вторият фактор е вярата в индивидуалния подход - всеки смята, че получава характеристика, направена специално за него. Третият е, че в текста преобладават положителни характеристики.

Опитайте да прилагате това върху себе си заедно с метода на салфетката.

Кой/коя сте вие? Вие сте авторитет - та кой, ако не вие се познава най-добре?! Какво, ако не индивидуална характеристика си правите?! И защо тя да не е положителна?!

Като приложите и тези психологически фактори, ще постигнете ефекта на Розентал. Помнете заключението на професора: Вашите очаквания създават вашата реалност.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Научен факт: Приятелите много силно влияят и на успеха в кариерата

17 начина да станете незаменими за шефа

Сбъркана фирмена йерархия вещае мрачно бъдеще. Симптоми да я познаете и да бягате

Защо на работа винаги да следвате принципа "Това, което знам, не е това, което знаеш"

Как умно да смените работата - по паралелна писта, с плавно плъзгане или рязък завой?

Митът за 10-те хиляди часа практика, които водят до шеметен успех

У всекиго се крие гений, но у някои дреме. Как да събудите вашия за успех в кариерата