Дали внасянето на работници от трети страни ще реши проблеми с безработицата у нас и има ли кой да работи? 

Тези теми обсъдиха в тв ефира Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ и Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската предприемаческа асоциация.

"Като гледаме добрите практики около нас, там винаги става въпрос за микс. Не може само със собственото си население. В България идват нискоквалифицирани кадри и това е добре, защото за нас е добре нашите българи да работят на по-висококвалифицирани позиции, а другото се покрива от хора, които искат да работят тук на ниски условия", коментира Иванов. 

Той каза, че тези хора от Индия, Узбекистан и т.н., които идват намират място в производството, в селското стопанство, строителството.

"Идвайки те са ценни, защото отварят много други позиции, по-хубави, които могат да се вземат от нашите си българи", добави Иванов. 

Според Капитанов статистиката, че у нас има 153 хиляди безработни не отговаряла на истината, защото има много, които нито работят, нито учат и те дори не са регистрирани. 

"На българския пазар работници и служители има. Въпросът е дали търсят работа или дали намират такава която да ги устройва чисто икономически", каза той. 

Той попита защо внасяме работна ръка от трети страни, а не се внасят от Франция, Белгия, Германия. Според него там отивали нашите българи. 

"Проблемът с кадрите до преди години беше един от проблемите, сега е номер 1. Проблем е и за самите работници, защото работата не намалява, а се увеличава и трябва да бъде изпълнена от капацитет от по-малко хора. Тоест хората изпълняват повече от една длъжност, полагат извънреден труд и цялата тази умора, която се трупа, стреса, води да заболявания, а това не се обезпечава финансово", коментира Капитанов. 

Според Иванов пък трябва да има онлайн система, която да търси хора от трети страни и тя да се пусне от електронното министерство, а не де са търсят кадри с  месеци. 

"В страна, която не може да задържи собствените си служители да очаква, че този дефицит ще се изпълни с кадри от чужбина, няма как да стане. Внасянето на хора от трети страни у нас не е решението. Нерегулираните внасяния предполагат рискове за българските компании и за обществото. Ние от КНСБ искаме да се гарантира ,че работещите, които идват ще могат да прилагат труд по определени условия и няма как да се отрази това на заплащането на българския служител", обясни вицепрезидентът на КНСБ.