Мнозинството от хората го нямат. Малцинството, които го притежават и култивират у себе си, имат мощно предимство

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Ядосали сте се на шефа си, понеже вашето мнение не съвпада с неговото. А понеже той е началникът, ясно е чие мнение е меродавно. Но дали пък независимо от позициите ви в йерархията все пак не грешите, понеже не притежавате интелектуално смирение?

Ако някой ви попита дали смятате, че знаете всичко в своята професия, веднага ще отвърнете "не". Та в днешно време кой знае всичко и в сложния съвременен свят кой разполага с всички отговори в която и да е професия?! Готови сте да признаете това, да не сте глупави. И на теория сте готови да се учите още и още.

Като опре обаче на практика да приемете чуждо мнение, което се различава от вашето, се оказва, че ви е адски трудно. Разбирате, че шефът или колегата е отличен професионалист, но поради някакви причини не искате да вникнете в гледната му точка, та камо ли да я приемете. Осъзнавайки, че тя се разминава с вашата, вече я отхвърляте и даже я мразите. Защото си обичате тази, родената от вашия интелект.

Това е изключително характерно за мнозинството от хората. Те си харесват онова, което са съставили в своята глава. Не са отворени за нови гледни точки и идеи. Особено когато нещо са си решили, не желаят да се замислят дали не си заслужава да преразгледат и преоценят разбиранията и вижданията си. Отхвърлят другото мнение като противоречие, не го тълкуват като предизвикателство към собственото си мислене, не го смятат като възможност да потърсят различен отговор, макар да са наясно, че не знаят всички отговори. Т.е. на практика те не изпитват интелектуално смирение и не са готови да се учат, усъвършенстват, развиват.

Понеже така е с мнозинството, малцинството хора, способни на интелектуално смирение, имат мощно предимство да постигат успех, казва Марк Лиъри, професор по психология в университета "Дюк".

Дали притежавате това качество можете да познаете чрез нещо обикновено житейско.

Представете си следната ситуация - колега споменава колко е здравословно вечер, освен да си миете зъбите, да ги чистите с конец. Изпраща ви материал, в който са изложени ползите. Това никога не сте го правили, казвате си "Глупости" и не си правите труда да четете.

Е, какво интелектуално смирение, щом не желаете да се запознаете с доказателства за нещо различно от вашия навик?!

"То е свързано с желанието за научаване на нова информация. Хората с високо интелектуално смирение имат по-високо любопитство към факти, концепции, идеи. Те обичат и да мислят повече", обяснява проф. Лиъри.

Хората с ниско интелектуално смирение са по-склонни да реагират емоционално в комуникацията си с онези, които имат различни виждания от тях. Не обръщат внимание на доказателствата, противоречащи на техните възгледи, не придобиват разбиране за позицията на хората, с които не са съгласни. Така не успяват да договорят някакъв компромис. Не съумяват и да извлекат информация и идеи от другите, за да се учат и да се развиват.

"Ние сме твърде самоуверени, без да има причина. Доказателствата, на които разчитаме, се основават на нашите лични вярвания и разбирания, а те често са доста крехки. Не може винаги да сме правите, когато имаме разногласия с другите. За да сме по-успешни, трябва да осъзнаем, че подходът ни към света по по-интелектуално скромен начин е едновременно рационален и полезен", препоръчва проф. Лиъри.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Защо никога да не взимате решение ядосани, гладни и по тъмно

Как да изключите автопилота и да грабнете професионалния успех

Две нови тенденции: Сбогом на скучната работа. Здравей, баланс с личния живот

Самосбъдващото се пророчество не е ала-бала, води към успех

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Научен факт: Приятелите много силно влияят и на успеха в кариерата

17 начина да станете незаменими за шефа

Сбъркана фирмена йерархия вещае мрачно бъдеще. Симптоми да я познаете и да бягате

Защо на работа винаги да следвате принципа "Това, което знам, не е това, което знаеш"