Ако трябва да ядете и пиете непознати неща, гледайте другите. И не се срамувайте да признаете, че не знаете как става

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Поканени сте на вечеря с делови партньори в тежкарски ресторант. Внимателно сте прочели всичко, написано в поканата, и не се притеснявате, че сте се облекли неподходящо. (7 смъртни гряха на купон с делови партньори.) Но ужас - оказвате се на претенциозен прием. Много хора, много маси, не знаете къде да седнете. Ще объркате протокола, ще се изложите.

Споко. Огледайте се за схема.

По правило гостите се събират във фоайето или в друга зала, там им поднасят аперитив. Домакините дават време за неформално общуване, пък и изчакват да се съберат всички поканени. 

Не бива сами да отивате и да се настанявате на маса. Но докато пиете аперитива, се огледайте. В повечето случаи местата на масите са предварително определени и преди да влезете в залата, трябва да научите къде е вашето.

В предверието може да има служителка, която ще погледне поканата и ще ви даде картонче с номера на масата и мястото ви. Пак някъде около нея има и схема как са разположени масите спрямо входа. Ако я разгледате внимателно, няма да се лутате. Хитро ще бъде да прочтете и до кого ще седите.

При по-малки приеми - до 20 човека, можете да видите служителка, която стои до входа на залата и държи схема с разпределението на местата на масата. Спрете при нея и вижте къде трябва да седнете.

Възможно е домакините да са си спестили тези процедури и да трябва да се ориентирате само по картончетата на масата.

Но ако и картончета няма, не сядайте, където ви хрумне. Изчакайте домакинът да застане до мястото си и да покани гостите. Ако не посочи на никого най-близките до него столове, значи можете да се настанявате, където искате.

Все пак, ако на сбирката е и шефът ви, изчакайте го първо той да се настани, не се пъхайте преди него до домакина или до някой високопоставен гост.

Добре, успешно сте намерили място си. На масата втора изненада - отрупана е с чинии, чаши и прибори, някои от които непознати. Леле, ще сервират нещо, с което може да не се преборите. Тези направо ви изпитват как сте с етикета.

Не изпадайте в паника, има няколко правила, за да се справите.

1. Не бързайте да ядете, гледайте другите. И копирайте това, което те правят. Така не рискувате да вземете неправилния прибор или да изпиете купичката с вода и лимонов сок, предназначени да изплакнете пръстите си, след като сте чупили раци.

2. Правилото е, че приборите се редят отвън навътре към чинията. Келнерите, които знаят какво е менюто, са ги сложили, както трябва. Следователно няма да сбъркате, ако ги ползвате в същия ред.

Иначе сигурно знаете, че най-големите вилица и нож са за основното ястие, средните - за предястието, а малките - за десерта и са поставени пред, а не отстрани на чиниите.

3. Какъвто и народен фолклор да сте чували - например, че пиле и риба се ядат с ръка - знайте, че не е съвсем вярно. Пред хора много малко неща се ядат с ръка. Пилето и рибата задължително трябва внимателно да обезкостите и да ги изядете с вилица. Скаридите можете да ядете с пръсти, ако са сервирани с опашки. Късате опашката и главата, за да обелите месото.

4. Да, хлябът се яде с ръка. Но не отхапвайте директно от филията или хлебчето, чупете си залци.

5. Голяма отврат е да си сервирате от поднос с лъжица и вилица. Те трябва да се държат по особен начин - като клещи. С една ръка подхващате хапката с лъжицата, притискате с вилицата, отбърната с извитата страна надолу, и внимателно пренасяте до своята чиния. Но ако се притеснявате, че не сте достатъчно ловки, спокойно хванете вилицата в едната ръка, лъжицата - с другата, и си сервирайте, както ви е удобно.

6. Няма нищо срамно да не ядете нещо, което не знаете как се яде, или подозирате, че няма да се справите с приборите. Все някак си ще изкарате и без охлюви точно на тази вечеря, нали? И не се оправдавайте. Не сте длъжни никому да обяснявате защо пропускате това или онова ястие.

7. Рядко се налага сами да си наливате питие, за да сбъркате чашите. Ако все пак трябва да се самообслужвате, изберете това, което сте сигурни в каква чаша трябва да сипете. Жените могат да се спасят, като помолят колега да им кавалерства. А ако мъжете бъдат помолени от дама да им донесе някаква завързана напитка, предполагаща неизвестна по форма чаша, няма срамно да я попитате артистично: "В каква чаша го предпочиташ".

И помнете, че онова, от което се пие по много, предполага голяма чаша. Т.е. голямата издута чаша на столче е за вода, а малката - за водка, не обратното.

8. Не прави добро впечатление да бъркате сами коктейли на масата. Ако са ви сервирали в отделни чаши водка и доматен сок, не ги смесвайте, колкото и да ви се иска "Блъди Мери". Все пак допустимо е да помолите келнера за капка вода в мастиката.

9. Ако подозирате, че на предстоящата вечеря ще ви сервират непознати неща, или често се налага да се борите с кулинарни предизвикателства, подгответе се. Има достатъчно книги, а и в интернет всичко пише, така че отделете време да се просветите.

10. Ако все пак сбъркате и охлювът хвръкне в пазвата на съседката по маса (като в култовия филм "Хубава жена"), извинете си и обърнете всичко на шега. Може и да не знаете как да се преборите с него, но нали сте умен човек - ще излезете със стил и с чар от всяка ситуация.

Как се ядат проклетите охлюви и рак?

Охлюва ще ви сервират с щипки и вилица с два дълги зъба. Първо го хващате с щипките - с дясната ръка. Внимателно изсипвате соса върху залък хляб. После с вилицата измъквате месото от черупката. Ако смятате, че няма да се справите с щипките, пошегувайте се, че нямате намерение да замервате съседите, и хванете охлюва с ръка, но все пак със салфетката.

За рака ще ви поднесат клещи и вилица с два къси зъба. Може би ще ви дадат и престилка, ако не - сложете си салфетката като лигавче. Най-напред с клещите трябва да счупите големите щипки и с вилицата да извадите месото. После с клещите откъснете по-малките щипци, а месото от тях изсмучете направо с уста.

Не забравяйте накрая да измиете пръстите си в купичката с вода и лимон, която са ви сервирали.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Интелектуалното смирение води напред в професията. Как да познаете имате ли го

Защо никога да не взимате решение, ядосани, гладни и по тъмно

Как да изключите автопилота и да грабнете професионалния успех

Две нови тенденции: Сбогом на скучната работа. Здравей, баланс с личния живот

Самосбъдващото се пророчество не е ала-бала, води към успех

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Научен факт: Приятелите много силно влияят и на успеха в кариерата

17 начина да станете незаменими за шефа