Страната ни е на трето място в ЕС по ръст на търговията на дребно

Националният статистически институт (НСИ) коригира нагоре оценката си за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие - вместо предварително обявения ръст от 2% на годишна база той се оказва 2,1%.

Основният принос към икономиката обаче остава същият -

потреблението, което осигурява 78,1%

от произведените през второто тримесечие 47,675 млрд. лв. Инвестициите формират само 17,2% от БВП, като на износа и вноса се дължат останалите проценти.

С този резултат за тримесечието България е на шесто място по ръст на икономиката в Евросъюза, като средният ръст за ЕС е 0,8%.

Икономиката на страната ни

запазва поне засега нарастването с постоянен темп

през последната година. През третото тримесечие на 2023 г. ръстът на БВП у нас беше 1,8%, през четвъртото тримесечие бе 1,7%, а през първото на настоящата година - 1,9%. (Виж инфографиката.)

Данни, които показват, че потреблението в България се развива възходящо, се появиха от няколко източника в четвъртък.

Евростат оповести индекса на оборотите в търговията на дребно за юли, от които се вижда, че България е трета в ЕС по годишен ръст на продажбите на дребно с 6,8% нарастване. На първо място е Люксембург с 10,3%, а на второ е Хърватия със 7,9%.

Средният ръст на продажбите в ЕС за ваканционния юли обаче е едва 0,4%, като

в най-развитите икономики определено има свиване

Данните за Германия все още не са публикувани, но във Франция например има 0,3% спад на продажбите на дребно на годишна база, а в Белгия спадът е 4,4%.

От данните за търговията, които НСИ публикува в четвъртък, се вижда, че с най-голям ръст в сравнение с година по-рано са продажбите на храни и напитки. Те са средно с 12,6% по-високи от миналогодишните по същото време на фона на едва 1,5-процентното поскъпване на храните за тази една година. Продажбите на храни, напитки, цигари и алкохол в специализираните магазини дори нарастват с 15,8% за същия период.

Друга група стоки, чиито обороти нарастват видимо за последната година, са облеклата и обувките - с 12,9% през юли на годишна база, при това ръст с тези величини

е характерен за тях изобщо през последните 3-4 месеца

Трябва да се има предвид също, че това са данни за продажбите на облекла и обувки във физически магазини, отделно от това те се търгуват все повече и онлайн, а оборотите на интернет търговията също се вдигат, макар и само с 5,6% на годишна база през юли.

Донякъде заради сезонни особености, но оборотите на търговците на фармацевтични и козметични стоки и тоалетни принадлежности също се увеличават осезателно - с 9,25% на годишна база.

По-скромен, но все пак ръст имат оборотите на търговците на компютърна и комуникационна техника, на битова техника и мебели. Спадат единствено оборотите на търговците на горива - с 6,2%. Но сравнението е с миналия юли, когато

бензинът и дизелът бяха доста по-скъпи от сега

Масовият бензин А95 струваше през юли 2023 г. с близо 9% по-скъпо, а обикновеният дизел беше с почти 10% по-скъп.  Потреблението на горива не се променя особено и оборотите силно зависят от цените.