Според министър Владимир Малинов страните от Югоизточна Европа трябва да разработят съвместен енергиен проект, който да издигнат до стратегическо ниво с партньорите от САЩ.

Очакваме на първи октомври да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ в Александруполис. Това обяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на участието си в осмото издание на „Енергиен форум за Югоизточна Европа".

Министърът посочи терминала като отличен пример за успешното сътрудничество между страните в региона, благодарение на което ще се гарантира енергийната сигурност. Като други добри примери в тази сфера той посочи Вертикалния газов коридор и проекта за свързване на енергийната система на Европа и Северна Африка, твърди БТА.

Според Малинов страните от региона трябва да разработят съвместен проект, който да издигнат до стратегическо ниво с партньорите от САЩ.

"В сътрудничеството и координацията страните от региона на Югоизточна Европа ще постигнат целта си за енергийна сигурност. Съвместната ни работа по енергийна свързаност, диверсификация, увеличаване дела на чистата енергия и достигане на климатична неутралност ще допринесе за развитието на региона", каза министърът на енергетиката.

Той обаче настоя при увеличаване на дела на зелената енергия да се запази конкурентоспособността на икономиките в региона. „В сътрудничество с всички страни трябва да изградим необходимата електроенергийна мрежа, за да осигурим достъп до енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени", подчерта той. Малинов отбеляза, че в момента се наблюдават сериозни различия в цените на електроенергията между регионите на Югоизточна Европа и Централа и Западна Европа.

Според него принос за енергийната сигурност в региона има и сътрудничеството с партньорите от САЩ. "В България благодарение на съвместната ни работа със САЩ горивото за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй" вече е диверсифицирано след като бе успешно въведено в експлоатация през месец май", каза служебният министър. 

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов участва в два енергийни форума, които се провеждат в Солун.

Енергийният форум се провежда в Солун и се организира от Американо-гръцката търговска камара в партньорство с Атлантическия съвет. Министър Малинов участва в кръгла маса по темата „Енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа и региона на Източното Средиземноморие: Повратна точка за енергийната сигурност на ЕС" заедно с колегите си – министъра на околната среда и енергетиката на Гърция - Теодорос Скилакакис, министъра на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа и др.

На 8 септември той ще се включи в „Диалог за енергетиката на бъдещето на Европа в Близкия изток и Северна Африка (MEFED) – фокус върху енергийната инфраструктура". Домакини на събитието ще бъдат Теодорос Скилакакис, министър на околната среда и енергетиката на Република Гърция, и д-р Роберт Хабек, вицеканцлер и федерален министър на икономиката и климатичните действия на Федерална република Германия. Програмата е съсредоточена върху развитието на междурегионалната енергийна инфраструктура с цел ускоряване на енергийния преход.

В средата на август, по време на посещение в Гърция Малинов вече анонсира старта на терминала. Проектът е от стратегическо значение, като ще осигури важен коридор за доставка на втечнен природен газ от алтернативни източници за целия регион, изтъкнаха тогава от Министерството на енергетиката. Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е акционер в проекта с 20 процента.