Двамата американски астронавти, които за осем месеца са блокирани в Космоса, заявиха, че им е било трудно да гледат как техният неизправен кораб напуска Международната космическа станция (МКС) без тях, но са били щастливи и обучени да „очакват неочакваното".

На пресконференция в петък Суни Уилямс и Бъч Уилмор изглеждаха щастливи и в добро здравословно състояние, след като от НАСА им казаха да останат на борда на МКС поради потенциални неизправности в космическия кораб „Старлайнър" на „Боинг", пише Би Би Си.

„Това е моето щастливо място", каза Суни Уилямс, но призна, че ѝ липсват семейството и двете ѝ кучета.

Те казаха, че не са доволни от някои проблеми на „Старлайнър", но все пак са тъжни да видят как той напуска станцията и се връща на Земята без тях.

Двамата астронавти благодариха на хората за изпратените им съобщения и молитви.

„Загрижеността за нас е много сърдечна", каза Бъч Уилмор.

На въпрос дали се чувстват подведени от „Боинг" Уилмор отговори: „Категорично не".

Космическият кораб „Старлайнър" се приземи без екипаж в пустинята на Ню Мексико на 7 септември, с което завърши 3-месечната тестова мисия, спъвана от технически проблеми, които принудиха Уилмор и Уилямс, които станаха първият екипаж, пилотирал го на МКС, да останат там до следващата година.

Пет от 28-те маневриращи двигатели на „Старлайнър" по време на приближаването им към МКС през юни, а от същата задвижваща система се появиха няколко теча на хелий, който се използва за повишаване на налягането в двигателите.

И двамата астронавти заявиха, че обучението им ги е научило бързо да се приспособяват към голямото закъснение и да се съсредоточават върху мисията си, но признаха, че се притесняват, че няма да могат да изпълнят плановете си да прекарат време със семействата си.

Двамата астронавти разказаха за режима си на работа - Бъч Уилмор става в 4:30 ч., а Суни Уилямс - в 6:30 ч. И двамата казаха, че се наслаждават на упражненията, които трябва да правят ежедневно, за да се борят със загубата на костна плътност от живота в Космоса.

„Ставите не те болят, което е доста приятно", добави Уилмор.

Суни Уилямс сподели, че пребиваването в Космоса я кара да мисли повече за планетата Земя.

„Това е единствената планета, която имаме, и трябва да се грижим за нея. Има толкова много хора на Земята, които ни изпращат послания, че това те кара да се чувстваш като у дома си", добавя тя.

Уилмор и Уилямс ще се завърнат на Земята с кораб на SpaceX през февруари 2025 г. На борда на МКС - научна лаборатория с размерите на футболно игрище, разположена на около 402 км в Космоса - има още седем астронавти, пише bTV.

Те са пристигнали по различно време с други космически кораби, включително с руска капсула „Союз".

Очаква се Уилмор и Уилямс да продължат да правят научни експерименти със своите колеги от екипажа.