Цените на доматите, червените пиперки и патладжаните са по-ниски в сравнение с миналия септември

Тази есен приготвянето на зимнина може да се нарече малко чудо - за първи път от много време някои плодове и зеленчуци са по-евтини, отколкото през миналия сезон.

Не може да се прогнозира колко точно ще струва примерно купешката лютеница през зимата, но отсега е ясно, че ако имате навика да си я приготвяте сами, не бива да се бавите - сега доматите, червените пиперки и патладжаните струват по-евтино в сравнение с миналия септември. Ако се сметнат всички разходи, които изисква една от най-разпространените рецепти, се вижда, че тя излиза с около 18% по-евтино.

Рецептата е съобразена с определени количества продукти, така че накрая да излязат десетина бурканчета.

За приготвянето ѝ са необходими около 2 кг доматено пюре, което се прави от около 7 кг домати. Но все пак зависи от сорта им. Най-подходящи са месестите “Рома”. Миналата есен те струваха по около 2,50 лв. килото, но в момента на Женския пазар в столицата това е най-високата възможна цена, а масово се продават по 2,40, дори по 2,30 килото. Или 7 кила излизат 16,87 лв. (виж инфографиката).

Доматите се измиват и обелват, след което се смилат с месомелачка или с кухненски робот. И при двата начина семките трябва да се отделят. На мелачката това става с помощта на допълнителна приставка, а произведеното в кухненския робот трябва да се прекара през едро сито.

Получената доматена каша се изсипва в голяма тенджера, която се слага на котлона. Ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се,

може да се ползва и готово, но това определено няма да е автентична класическа домашна лютеница

Следват другите два основни зеленчука - червеният пипер и патладжанът. И двата продукта струват в момента на пазара по-евтино от миналия септември.

Пиперките и синият домат се изпичат. Това става или на котлон, или в чушкопек, но най-добре е на жар с дървени въглища, за да се получи характерният опушен аромат на изпечени на жар зеленчуци. След изпичането те се обелват и оставят да се отцедят добре. После се смилат с месомелачка или с кухненски робот, но за разлика от доматите не ги превръщаме на гладка каша. Трябва да останат дребни парченца, така че да се получи консистенцията на класическа домашна лютеница.

Започва най-любимият, а за някои - най-неприятният момент от цялата процедура - варенето на лютеницата.

По принцип е хубаво това да става на огън на двора, но не всеки има такава възможност. Разходите за варенето не са мръднали в сравнение с миналата година. За цялата операция са необходими около 5 киловатчаса електроенергия, които

струват около 1,05 лева сега, както и миналия септември

- повишението на цените беше под 1 процент, а за някои електроразпределителни дружества дори имаше намаление.

Кашата от смлени чушки и патладжани се изсипва в тенджера, която се слага на котлона и се бърка непрекъснато, защото иначе сместа започва да бълбука и да хвърля пръски. Затова е добре тенджерата да е по-дълбока. Вари се около десетина минути, докато водата не се изпари. След това се добавя сгъстеното доматено пюре, като бъркането продължава още десетина минути.

Към така сварената смес се добавят олиото, солта и захарта и се вари още 5 минути.

Има класически признак, по който се разбира, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота - разбърквайки сместа в тенджерата, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното.

Готовата лютеница се изсипва още гореща в бурканчета, които се затварят веднага. На дъното на голяма тенджера се слага стара хавлиена кърпа, върху която се нареждат бурканчетата. Пълни се с вода, докато бурканчетата бъдат покрити догоре. За да се стерилизират, трябва да поврат 15 минути.