Китайският производител на батерии CATL представи на изложението в Хановер нови революционни батерии за превозни средства, които на практика ще дават доживотна гаранция, както на колите, така и на тежкотоварните машини. 

За леките автомобили и вановете CATL обяви, че пуска на пазара 15 години или 1 милион километра гаранция за минимум 85% капацитет на акумулаторите.  Китайците също така обещаха, че през първите 5 години батерията няма да има практическа деградация.

Това са новото поколение LFP батерии с капацитет 175 kWh/kg и поради относително по-голямото си тегло вероятно ще се използват при базовите модели с батерии до 60 kWh. 

600 kWh батерия за камиони позволява пробег до 500 километра и има живот, равен на експлоатационния живот на тировете за дълги разстояния. Батерията се нарича Tectrans - T и се предлага в два варианта: Long Life Edition и Superfast Charging Edition. Според CATL първият има продължителност на живот от 2,8 километра или 15 години. "Този ​​продукт може да се похвали с впечатляващ пробег до 500 километра, съчетан с гаранция за батерията, която обхваща целия експлоатационен живот на превозното средство, осигурявайки прецизно управление на разходите за вашия бизнес", каза Алексей Крюков, главен инженер на CATL Overseas Business, по време на представянето в Хановер, Германия.

Версията Superfast Charging Edition поддържа 4C зареждане, което означава, че клиентите могат да презаредят батерията от нула до 70 процента за 15 минути. Освен това се предлага с капацитет от 200 до 600 kWh, като 600 kWh са достатъчни за пробег от 500 километра. CATL определя живота на тоза батерия на около осем години или 1,2 милиона километра. "Издържал изпитанието на времето, този продукт поставя нов стандарт за издръжливост на акумулаторите за тежкотоварни камиони", добави Крюков.

Освен това представянето на батерията за камиони идва само няколко дни след като производителят на батерии представи своята Tectrans - B, батерия с дълъг живот, предназначена за електрически автобуси. Тя предлага експлоатационен живот от 1,5 милиона километра или 15 години.