Ядрената енергийна индустрия на Русия и тази на западните държави остават зависими една от друга. Това предпази руският ядрен сектор от европейски санкции, се посочва в най-новия годишен Доклад за състоянието на световната ядрена индустрия, независимо изследване с водещ автор Майкъл Шнайдер, международен анализатор и консултант по енергийни теми.

Намаляването от страна на Запада на тази зависимост вероятно ще увеличи разходите за ядрения сектор, пише още в заключенията от доклада, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

В пет страни от Европейския съюз - България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия, функционират общо 19 руски реактора тип водно-водни енергийни реактори (ВВЕР), разработени в Съветския съюз.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. някои от тях потърсиха алтернативни източници на доставки на ядрено гориво, особено такива от американската компания "Уестингхаус електрик"(Westinghouse Electric).

Някои от тези страни обаче натрупаха запаси от руско гориво миналата година, увеличавайки вноса.

В доклада за състоянието на ядрената индустрия се посочва още, че някои западни компании разчитат в голяма степен на изграждането на нови реактори зад граница от руската държавна компания "Росатом", за да пласират своите части.

"Взаимозависимостта между Русия и нейните западни партньори остава значителна", предупреждават експертите.

"Тъй като "Росатом" работи по всички 13 строителни площадки за ядрени реактори по света, които се изграждат извън Китай в последните пет години, доставчиците на части, като например френският доставчик на турбини "Арабела" (Arabelle), нямат други чуждестранни клиенти освен руската компания, пише още в доклада.

Подобна е ситуацията с така наречената инструментална и контролна технология, често описвана като "централната нервна система" на атомна електроцентрала, която бива доставяна от германската "Сименс енерджи" –(Siemens Energy) и френската "Фраматом" (Framatome), мажоритарен собственик на която е държавната енергийна корпорация Е Де Еф (EDF).

"Тясната взаимна индустриална и пазарна взаимозависимост между руската ядрена индустрия и нейните западни партньори поне частично обяснява колебанията на Европа да наложи санкции върху ядрения сектор", смятат авторите на доклада.

"Усилията да се намалят или премахнат зависимостите от Русия от природен уран и дейностите по обогатяване вероятно ще увеличат разходите (за западните компании – бел. р.)", добавят те.

В доклада е поместен преглед на глобалното производство на електроенергия от атомни централи през 2023 г., което е нараснало с 2,2 процента спрямо 2022 г. до 2602 нетни тераватчаса. Въпреки това, делът на произведената от ядрени мощности електроенергия е спаднал леко - до 9,15 процента през миналата година.