Министерската група на Г7 + публикува в понеделник съвместно изявление в кулоарите на Общото събрание на ООН, в което отново потвърждава ангажимента си към енергийната сигурност на Украйна в отговор на продължаващите руски ракетни и безпилотни удари.

"Ние, Министерската група на Г7 +, се срещнахме в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, за да потвърдим нашата непоколебима подкрепа за Украйна в лицето на бруталните и несправедливи атаки на Русия срещу Украйна и нейната енергийна инфраструктура", казаха от групата, цитирани от БНР.

Освен това в изявлението се подчертава необходимостта от незабавна и дългосрочна подкрепа за възстановяването на Украйна, включително инвестиции в енергийна инфраструктура.

Г7 + призова също за връщането на Запорожката атомна електроцентрала под контрола на Украйна, подчертавайки необходимостта от безопасност, съгласно международните стандарти.

В рамките на посещението си в Ню Йорк министърът на външните работи Иван Кондов също в срещата във формат Г-7+, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна. Там той заяви, че страната ни остава напълно ангажирана с оказването на помощ в енергийния сектор на Украйна.

Срещата бе домакинствана съвместно от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни (в качеството на ротационен председател на Г-7 през 2024 г.)