София-Перник-Ботевград е единственият икономически център с висок иновационен потенциал, като стойността на индекса е три пъти по-висока от тази на втория по големина център - Пловдив-Марица-Раковски. Това отчита докладът на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Потенциалът за иновации на икономическите центрове в България".

Варна-Девня също се откроява, но с по-ниска стойност на индекса. Останалите икономически центрове, като Благоевград, Велико Търново и Русе, показват среден или нисък иновационен потенциал. Основните предимства на София включват голям брой университети и научни институции, както и висока концентрация на високотехнологични компании. Научната продукция в столицата също е значително по-висока в сравнение с другите градове, отчита докладът.

Населението с висока степен на образование и умения е сред основните предпоставки за постигане на висока степен на икономическо развитие, особено движен от високотехнологични и иновативни бизнеси. София има най-голям дял на висшисти - 38 на сто от населението или над два пъти повече от центровете на последните места  - Кърджали, Козлодуй, Пазарджик, Сливен-Ямбол, където делът на хората с висше образование варира в диапазона 17-19 на сто. София също така води по брой докторанти и научни публикации, следвана от Пловдив и Варна.

Компаниите във високотехнологичните сектори на икономиката са съсредоточени основно в София, където се създава 84 процента от добавената стойност в тези отрасли. Варна и Пловдив също имат известен принос, но далеч по-малък. На национално ниво разходите за научноизследователска и развойна дейност достигат 1,27 милиарда лева през 2022 г., като 75 на сто от тях се генерират в София, е посочено в доклада.

Анализът е изготвен въз основа на последното издание на разработения специален доклад на ИПИ "Икономически центрове" 4 и оценява потенциала за иновации именно на равнище икономически център. Центровете представляват групи общини, обединени въз основа на общи икономически тенденции и връзки на пазара на труда. Водещите общини в страната със силна икономика се категоризират като ядра на центрове, свързаните с тях малки общини като периферия. В актуалното издание на анализа ИПИ идентифицира 29 ядра, а общо в икономически центрове попадат 132 общини. 

Икономическите центрове в България могат условно да се разделят на три групи според техния мащаб. На първо място се отличава центърът около София, който е категоричният първенец в страната. Следват пет широки центъра около Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Бургас, които са големи по мащаб и имат вторични ядра и солидна периферия. Водещите шест икономически центъра се развиват около шестте най-големи града в България с население от над 100 000 души. След тях идват и останалите десет центъра, които са по-малки по мащаб, с ограничена периферия и по-малка тежест на регионалната карта, посочват от ИПИ цитирани от БТА.

Докладът разглежда и динамиката в регистрираните патенти, полезни модели и промишлени дизайни като ключов резултат от научната и развойната дейност в България за периода 2019-2023 г., като разкрива високата концентрация на патенти в София. Основните причини за това включват изключително високия брой технологични фирми, извършващи дейност в столицата, както и факта, че много от патентованите иновации реално се създават в други части на страната, но се регистрират в София поради административни причини. Освен столицата, активност се наблюдава и в Пловдив, Варна и Стара Загора, но разликите с лидера са много големи, отчитат от ИПИ.