Броят на чужденците, посетили България през август, все още не може да достигне нивата от рекордната за туризма 2019 г. Тогава у нас са дошли с 200 хиляди повече чужденци, отколкото през август 2024 г.

Близо 1 милион са били българите, които са пътували зад граница през най-отпускарския месец на годината - август, сочат данните на НСИ, публикувани в петък. Техният брой е 903 хиляди, но ако се извадят пътувалите по служебни и лични причини, на почивка и екскурзия в чужбина са били 473 хиляди. Те са поделени почти поравно между съседните Турция и Гърция, показват данните.

Годишният ръст на българите, които са почивали в чужбина през август, е 19,3%, но общият ръст на пътувалите зад граница е доста по-скромен - 8,3%. А онези, които са ходили само за посещение на спортни или културни мероприятия, дори намаляват с 3,6% в сравнение с миналия август.

Другите силно посещавани държави през август са Румъния, Сърбия, Германия, Италия, Австрия, Франция и Обединеното кралство. Въпреки че август е най-подходящият месец и за далечни екскурзии, българите, които са посетили САЩ и Канада, са едва около 600.

Чужденците, дошли в България през миналия месец, са 2,135 млн., но 818 хиляди от тях са преминали само транзитно. Действителният брой на чуждите туристи е само 1,1 млн., като

румънците, които са най-многобройната група, са 304 хиляди

Веднага след тях се нареждат украинците - 131 хиляди, и поляците - 88 хиляди.

Посещенията на чужди граждани у нас през август се увеличават в сравнение с август миналата година с 2,8%, но броят на онези от тях, които са дошли тук на почивка, се е увеличил с 6,2%.

Броят на чужденците, посетили България през август, на практика все още не може да достигне нивата от рекордната за туризма 2019 г. Тогава у нас са гостували 2,3 млн. чужденци, т.е. с около 200 хиляди повече от сега. Пандемията редуцира силно този брой, но възстановяването все още не се е случило.