Групата Stellantis официално обяви, че вече няма да приема поръчки за лекотоварни автомобили с дизелови двигатели. Последните екземпляри от тези дизелови модели ще бъдат доставени в началото на следващата година.

С новите ограничения на емисиите на CO2, които влизат в сила през следващата година, производителите на автомобили търсят най-добрите решения за своите автопаркове, за да избегнат плащането на големи глоби. Премахването на дизеловия двигател е едно от тези решения, въпреки че този тип задвижване остава един от най-търсените в сегмента на лекотаавринет машини, тип "баничарки".

Така модели като Peugeot Rifter, Citroen Berlingo и Opel Combo ще се предлагат само с бензинови или електрически двигатели, пишат френски медии. Включително товарните версии. Stellantis ще спре доставките на търговски превозни средства с дизелови двигатели след 1 януари 2025 г. В момента горните модели се предлагат с нафтов мотор 1,5-литров BlueHDI в два варианта на мощност: 100 и 130 конски сили.

Dacia се отказа завинаги от дизеловите двигатели с края на живота на второто поколение Duster. Toyota направи тази стъпка отдавна и замени прочутите си дизели с хибридни системи, които са също толкова икономични и с подобни характеристики. Volkswagen Group все още устоява на натиска и продължава да продава автомобили, оборудвани с добре познатите TDI дизели.