Полярно сияние е било наблюдавано тази нощ и от различни места в Турция и други балкански държави, съобщава БТА по информация на местните медии.

В Турция явлението, което е резултат от взаимодействието на магнитното поле на Земята със заредени частици от Слънцето, е забелязано в северните райони на страната и е предизвикало вълнение сред местните жители.

Турски граждани от черноморските окръзи Кастамону и Сакария увековечиха красивите цветове на Аврора бореалис (Aurora Borealis) с камерите на мобилните си телефони.

Сиянието е било наблюдавано тази нощ също в Хърватия и Босна и Херцеговина, съобщиха местни медии.

В първите часове на днешния ден полярно сияние озари и небето над България, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия" на Физическия факултет на СУ „СВ.Климент Охридски".

Сиянието е резултат от силна геомагнитна буря. В предходните два дни специалисти, проследяващи слънчевата активност, прогнозираха, че в късните часове на 10 октомври, в нощта срещу 11 октомври, както и през деня на същата дата, т.нар. Kp-индекс, който характеризира смутеността на земната магнитосфера, ще достигне стойност 8. На практика това означава силна геомагнитна буря, посочи Маркишки.