Световната банка ще удвои финансирането в подкрепа на селскостопанския сектор по света и то ще достигне 9 милиарда долара годишно до 2030 г. Това обяви днес президентът на финансовата институция Аджай Банга, цитиран от Франс прес.

Тези средства ще направят възможно подпомагането на селското стопанство и най-вече развитието на една истинска агрохранителна промишленост в развиващите се страни, за да могат те да посрещнат нарастващите нужди от изхранване с оглед на растежа на световното население. 

"Това стратегическо развитие стана възможно благодарение на работата, която свършихме през последните 16 месеца, за да се превърнем в институция с по-опростена и по-координирана структура". Това каза Банга в речта си в рамките на годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

"По този начин можем да преминем от фрагментирано усилие към "съзвездие" от решения, вариращи от въпроси за производството и логистиката до съхраняването на хранителни стоки, като най-силното ни безпокойство е за малките ферми и производствени организации", добави той.

Световната банка иска да работи около няколко основни оси - от приспособяването на селскостопанския сектор към последствията от климатичното затопляне през развитието на селскостопански кооперативи от местни фермери до по-добър достъп до частно финансиране.

"Този стратегически завой към агрохранителна промишленост цели да проправи пътя към едно завидно бъдеще" за младите хора в развиващите се страни, тъй като 1,2 милиарда от тях ще се озоват на пазара на труда през идните 10 години", посредством качеството на живот и възможности за кариерно развитие, отбеляза Аджай Банга.

При сегашния темп има риск развиващите се страни да създадат само 400 милиона работни места, което е твърде малко, за да се справят с притока на работна сила и това би имало последици от гледна точка на миграция, социални вълнения и политическа нестабилност, се посочва в оценката на Световната банка. 

В интервю за АФП от 17 октомври Аджай Банга подчерта желанието на Световната банка да даде приоритет на заетостта, селското стопанство и електрификацията в Африка през идните години, за да намали бедността по света, което е основна мисия на финансовата институция, пише БТА.

Според президента на Световната банка трябва да се предоставят гаранции на развиващите се страни, които се опасяват, че финансирането на борбата срещу климатичното затопляне, за която организацията често е критикувана, че не прави достатъчно, няма да е за сметка на битката с бедността по света.