Отлични възможности се отварят за наши работници през зимния сезон в Австрия и Германия, съобщи за "24 часа" Славка Радева, EURES мениджър в Агенцията по заетостта. Туризмът в двете държави е в подем и офертите за българи вече са над 200. Реално работните места са много повече, защото Германия е обявила само търсените профили, зад някои от които стоят заявки за 70-100 души, обясни специалистката.
Австрия пък за втора година допуска българи в курортите си. Става дума за Тирол, Форалберг, Лех, Варт, Оберлех, Монтафон. Досега традиционно разчитала на персонал от Унгария, Словакия, Словения, Полша и Хърватия, но пробата й с наши от миналата година се оказала успешна. Затова предлага до 2500 евро за готвач и около 1800 - за сервитьор. Ски учител, който си допълва с няколко часа сервиране има шанс да надхвърли 2000 евро. Камериерките пък започват от 1300 евро.
Работодателите осигуряват безплатно жилище и храна.
Много хотели имат специални къщи за персонал, в който работещите са настанени в едно- или двустайни апартаменти. В някои има фитнес зали, а ако няма, в определени часове персоналът може да ползва съоръженията в хотелите.
Натоварването обаче е голямо. Работи се по 9-10 часа дневно, обикновено с един почивен ден през седмицата. Иска се добро владеене на немски, тъй като туристите са предимно швейцарци, немци и автрийци. В 5-звездните хотели, където има гости от цял свят, се иска допълнително английски. Българи с по-слабо владеене на езика също имат шанс да бъдат взети за зареждане на сутрешен бюфет или за камериерки, които да се обучат в хода на работата.
Хотелиерите държат на качествена и експедитивна работа.
"Претенциите към хигиената са пословични - 2 камериерки трябва да изчистят перфектно една стая за около 30 минути", обясни Радева.
За хора с професионална диплома в съответните туристически специалности Австрия издава без проблем разрешение за работа. Има и квота за непрофесионалисти, от която някои нашенци също могат да се възползват.
Освен сервитьори, готвачи и камериерки Германия набира и рецепционисти. Те имат шанс за още по-добри пари, тъй като от тях се очаква по-висока квалификация. Веригите McDonalds , Burger kings и KFC също набират хора, като в кухните им има шанс да бъдат наети и българи с по-слаб немски. В Герматия сезонът ще започне по-рано, тъй като през октомври ще се отворят много работни места заради бирфеста в Бавария. За разлика от Австрия тук българите сами трябва да си плащат квартирата и храната.
За сезонните работници вече не е нужно разрешение.
По принцип, ако човек има 2 г. професионално образование и си е намерил работодател, автоматично получава разрешение без пазарен тест и сключва трудов договор, обяснява Радева.
Хубаво е, че човек, работил в двете страни зимата, може да кандидатства след това и за летния сезон, който е от април до октомври. Това всъщност е почти целогодишна заетост с кратки паузи.
Конкретните оферти вече са качени на сайта на Агенцията по заетостта.
На 13 октомври в Бургас ще има туристическа борса, на която пък кандидатите ще могат директно да осъществят контакт с представители на службите по заетост на двете страни. Добре е документите да са изпратени предварително, за да може експертите да ги прегледат и да дадат допълнителни съвети, обяснява Славка Радева.
Желаещите трябва да подготвят следните документи:
- CV европейски формат на немски, а там, където се иска английски, и на него
- Мотивационно писмо, в което трябва да изтъкнат личните си качества
- Дипломи и сертификати за професионална квалификация
- За Австрия се искат и препоръки, преведени на немски.
Ако българин работи в една от двете страни и иска да продължи и през зимата, може да се обърне на място към службите по заетост. Тези, които са в България, но просто не могат да присъстват на борсата, имат шанс, ако се свържат с агенцията. Те ще бъдат проверени от наши експерти за владеене на немски и допълнително ще бъдат препоръчани на чуждите посредници.
На борсата ще бъдат представени още оферти за работа в зимните курорти в Швеция, Финландия и Норвегия.