България е страна, произвеждаща най-висококачествените храни и напитки. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни. На събитието присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.
По думите на министър Танева, за да може страната ни да предложи най-висококачествените туристически услуги и да се брандира в този клас, трябва да се намери правилната форма , която след това предприемачът да прави като самостоятелен избор , за да може да печели повече.
Меморандумът бе разписан от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация от една страна и от друга от Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална Асоциация на млекопреработвателите, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Сдружение „Традиционни сурово-пушени месни продукти“, Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо и Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. Той ще гарантира в хотелите и прилежащите им заведения за хранене и развлечения да бъдат използвани и предлагани храни, произведени при спазване на изискванията на нормативите и стандартите.
Целта на Меморандума е да повиши качеството и репутацията на хотелиерските и ресторантьорски услуги, посредством създаване на допълнителни гаранции за автентичност и качество на предлаганите храни и напитки, като част от предоставяните услуги. Министър Танева посочи, че целта на меморандума е туристическата услуга, която предлагат предприемачи, да съдържа и висок клас качествени български храни. „Тази идея трябва да бъде доведена до успешен край , който зависи, както от държавата, така и от комуникацията между хотелиерите и българските производители“, категорична бе тя.
Танева подчерта, че традиционната храна е емблема за страната ни и най-важното е потребителят да бъде сигурен, че тя е с най-високо качество. „Надявам се тази концепция да гарантира на всеки, който си плати и избере високия клас хотел и ресторант, че храната, която ще потреби не само ще е безопасна , но ще бъде и най-висококачествената. Тази, която е традиционната за България и е произведена по Български държавен стандарт (БДС), по утвърдени браншови стандарти“, допълни Танева.
Тя поздрави всички български производители на храни и всички, които предлагат туристически услуги в България, за това че работят и реализират високи обеми. и да им пожелая по-добри доходи и повече пазари.
„Пожелавам успех на всички, по-добри доходи и повече пазари. Ако някъде има изкривяване всички заедно трябва да го видим . Важно е да имаме обединени в една посока на развитие“, категорична бе Десислава Танева.