Имало неразбиране и ирационална
реакция на бизнеса по темата

“Оттеглям предложенията на финансовото министерство по правната уредба за изплащането на втората пенсия. Ще внеса в МС само първите две групи промени.”

Това заяви във вторник финансовият министър Владислав Горанов.

Текстовете, предизвикали разнопосочни реакции, предвиждаха създаване на гаранции за изплащане на пожизнени пенсии от частните фондове, като за целта средствата от индивидуалните партиди трябваше да влязат в общ пул и да не се наследяват.

“Имаме липса на информираност в обществото и ирационална реакция от страна на бизнеса по тази тема. Най-вероятно има скрита цел. Затова прецених, че темата има нужда от широк дебат в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество”, обясни министърът. И добави, че “отговорността и водещата роля отиват изцяло към социалния министър”. Горанов обеща активно експертно участие в обсъжданията до намирането на широко консенсусно решение.

Министърът обясни причините да се стигне до предложенията за промяна заради законовата уредба, според която, за да получават втора пенсия, на родените след 1959 г. трябва да им се намали получаваната от държавата с 28%.

Което довело до въпроса дали могат пенсионните фондове да гарантират, че крайната сума на пенсията няма да се намали. Горанов определи възможността парите за втора пенсия да се изтеглят предварително като добра, но с известни рискове. Като например човек да се изкуши да ги изтегли за бала на внучето си или да ремонтира апартамента, а след това да остане с много по-ниска пожизнена пенсия от държавното осигуряване.

Горанов добави, че “за някои това е бизнес, а за други са вложенията им за старини”. Той не се ангажира с отговор на въпроса кога ще се появят първите пенсионери с частни пенсии и какъв ще е размерът им, като обясни, че няма данни за индивидуалните партиди в частните фондове.

“Ако решението ми е било грешно, значи аз грешно разбирам конституцията”., заяви министърът по повод решението на ВАС да сезира Конституционния съд за вече приетите промени, които право на хората да изберат къде да се осигуряват - в ДОО или в частен фонд.

Горанов обяви още, че ще се концентрира върху намаляване на рисковия профил на пенсионните фондове. И припомни, че предлага въвеждането на два вида лиценз - пълен, който ще разреши изплащане на пожизнени пенсии, и такъв, който ще позволява изплащане на срочни пенсии.