Юлия Ненкова е новият фаворит на ГЕРБ да я оглави 

Осем са номинациите за новия състав на КЗК, ден преди да изтече срокът за тях. Фаворит за шефското място в комисията е Юлия Ненкова, която е предложена от ГЕРБ. Тя е била зам.-кмет на София, а нейният син Александър Ненков е депутат от партията на Бойко Борисов. От 2010 г. Ненкова е председател на надзорния съвет на агенцията за приватизация.

Втората номинация на ГЕРБ е Георгица Стоянова, която в момента оглавява правния отдел в Министерството на отбраната.

Другото ново име, което ще се появи в листата, е на Георги Ганев, програмен директор на Института за либерални стратегии. Неговата кандидатура ще бъде внесена от реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов.

Георги Ганев
Георги Ганев
Всички останали парламентарни групи и отделни депутати са препотвърдили избора си от предишните номинации. Тогава процедурата бе прекратена заради отказа на Росен Желязков, който бе издигнат от ГЕРБ за председател. СДС предлага Красимир Витанов, който управлява държавната компания “Екоинженеринг - РМ”. Адвокатът от Велико Търново Николай Илиев е избранникът на АБВ. Бившата зам.министърка два мандата Анна Янева е номинацията на социалистите. Юристът Кирил Дойчинов, който е работил в КЗК до 2009 г., а в момента е експерт по обществени поръчки пък е номиниран от независимия депутат Муса Палев. Стамен Гърбелов, който оглавява дирекция в КЗК, е лансиран от БДЦ. Адвокатът с над 30 г. стаж Димитър Кюмюрджиев е избраникът на ПФ.

Както предвиждат новите правила за избор, към документите на всеки кандидат е приложено писмено съгласие той да бъде проверен за принадлежност към ДС.

Новата процедура предвижда още тя да не бъде прекратявана при отказ на някой от кандидатите. Ако двама от тях получат еднакъв брой гласове, за избран ще се смята този, който е получил повече “за”. Очаква се изслушването в икономическата комисия да бъде около 20 юни.Юлия Ненкова е новият фаворит на ГЕРБ да я оглави