Три нови мерки добави кабинетът към Националната програма за реформи в България и към Конвергентната програма 2016-2019 г.

Те са предложени от финансовия министър Владислав Горанов в отговор на препоръките на ЕС за преодоляване на макроикономическите дисбаланси и за подобряване на бизнес средата.

Основните от тях са в сферата на обществените поръчки и предвиждат да се повиши капацитетът на възлагащите органи и на Агенцията за обществени поръчки, да се подобрят процедурите и контролът.

Отчетът за изпълнението на препоръки трябва да бъде предоставен на ЕК през април 2017 г.

Министерският съвет одобри и отчет на финансовия министър за изпълнението на бюджета към юни тази година. Хазната е на плюс с 3 млрд. лв., отчетоха преди дни от финансовото министерство. Това е най-значителното превишение на приходите над разходите от 2008 г. до сега. За сравнение за първото полугодие на миналата година също имаше излишък, но значително по-малък - 889,5 млн. лв. Това означава, че като относителен дял бюджетната позиция се е подобрила с 2,4%.

Правителството одобри и нова мярка към Плана за действие “Предприемачество 2020 - България”. Тя предвижда създаване на национална мрежа от местни центрове и инкубатори за бизнес развитие в страната. Мрежата ще включва организации, които подпомагат предприемачите с информационни и консултантски услуги за стартиращи и работещи фирми на проектен принцип в консорциум.

Координатор на мрежата ще бъде Министерството на икономиката чрез агенцията за малките и средните предприятия.