Сменя я Плевнелиев в Брюксел май

“Беше чест да служа на ЕС и България в продължение на 7 години като европейски комисар. Имам честта сега да приема да служа на Европа в нова роля в Световната банка.”

Това написа в туитър Кристалина Георгиева, обявявайки оставката си като еврокомисар по бюджета и заместник-председател на Европейската комисия. От 2 януари 2017 г. тя става главен изпълнителен директор на Световната банка - пост, създаден наскоро, според в. “Гардиън”. Над нея ще е единствено президентът на банката Джим Йон Ким.

Георгиева практически ще замени бившия управляващ директор Шри Индравати, който през юли стана финансов министър на Индонезия.

В изявление, публикувано на сайта на Еврокомисията, Георгиева обяснява, че когато през 2010 г. е пристигнала в Брюксел от Световната банка, е напуснала “не само работа и организация, която обичах, но и цял сектор – света на глобалното развитие”.

Българката обяснява, че дълго е мислила дали да приеме новия отговорен пост на “главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие (IBRD/IDA) към групата на Световната банка”. Не могла обаче да отхвърли възможността да се върне към работа, която продължава да я изпълва със страст.

Георгиева благодари на Жан-Клод Юнкер за работата в неговия “страхотен екип”. Тя отбелязва още, че ще се върне във Вашингтон на Нова година, а дотогава ще продължи да работи по важните проблеми на Еврокомисията.

Жан-Клод Юнкер приел оставката ѝ с голямо съжаление и я поздрали с новото назначение. Сега България ще трябва да предложи нов кандидат за еврокомисар. Вероятно ще я смени досегашният президент Росен Плевнелиев, твърдят правителствени източници. От прессекретариата на президента съобщиха, че такива разговори не са водени с него и е от правомощията на правителството да излъчи българския еврокомисар.

Кристалина Георгиева ще продължи да изпълнява длъжността си до 0 ч на 31 декември в ЕК заедно с Гюнтер Йотингер, който ще я замести на поста еврокомисар по бюджета.

Източник е заявил пред евроизданието “Политико”, че българката е възмутена от “отровното” влияние на най-високо ниво в Комисията.