Българин отглежда шарани и зеленчуци по нов метод. Вместо върху почва, растенията виреят във вода, която циркулира между тях и контейнери с риба. Този начин на производство се нарича аквапоника, но в България все още не е достатъчно популярен.
Петър Пасков от Видин е амбициран обаче това да се промени, защото аквапониката е метод, при който няма отпадъци, съобщава БНТ.
На площ от 40 квадратни метра той отглежда зеленчуци и над 100 шарана. Растенията и рибите взаимно си помагат.
„Шараните наторяват растенията и по този начин растат по чисто биологичен начин. Зеленчуците, които виреят без почва, пречистват водата. Водата е постоянно циркулираща, а в самите риби няма антибиотици и дъх на тиня. Ако бъдат добавени торове, те моментално ще убият рибата“, обяснява Пасков.
За Никулден той ще раздава шарани, които е отгледал сам. Растенията са за лична консумация, добавя Петър.