През изминалата данъчна кампания на 2016 година служителите от офиса на НАП в Добрич са поканили 152-ма добруджански земеделски стопани, които не са декларирали получените субсидии или са ги декларирали в занижен размер, да подадат коригиращи годишни декларации. След подаването на коригиращите декларации земеделските стопани са декларирали допълнително доход в размер на над 500 хиляди лева – съобщиха от офиса.

От приходната агенция напомнят, че земеделските стопани трябва да декларират доходите си за 2016 година пред НАП до 2 май и да платят дължимия данък. Дължимият данък е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа с 40%.

Земеделците, извършващи дейност като еднолични търговци, също декларират доходите си до 2 май, но не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2016 година и доказаните разходи.

Основно земеделци са милионерите, които плащат данъци в НАП-Добрич.