”Преди четири години започнахме тази инициатива - да събираме всички стопански субекти на общините на едно място, за да споделят проблеми, практики и възможни решения” - каза в Добрич Силвия Георгиева, управител на „ НСОРБ Актив”, където се провежда националната среща на общинските предприятия и търговски дружества. „Обсъждаме възможности за европейско финансиране, най-често срещаните проблеми, нуждата от подкрепа на национално и местно ниво” – добави тя.. „Актив” е собственост на всички общини в България – допълни Георгиева.
В България има около 500 действащи стопански субекти, което ще рече и дружества, регистрирани по Търговския закон, и общински предприятия, като в малко над 170 общини има организирана стопанска дейност – каза още Георгиева.
За първи на срещата участват и представители на работодателските организации – БТТП, БСК, КРИБ и др.
Дискусиите за общинските търговски дружества и предприятия преминаха при изключителен интерес. Според едната позиция, те са нужни, защото само чрез тях общината може да погрижи за гражданите, чистотата и инфраструктурата на градовете. Според друга, на тях не им се дава достатъчно самостоятелност, а те могат да раздвижат местната икономика. Често стават и жертва на политически битки за интереси в общинските съвети.
Според бившия кмет на Добрич Лъчезар Росенов, към общинските фирми трябва да има дългосрочна политика, те да разполагат с относителна самостоятелност и най-главното да им се гласува по-голямо доверие, а не само да се гледа балансът за приходи и разходи.