Производителите на европейския пазар на скариди, включително едри, са част от ниша, но експертите очакват подем в бизнеса, тъй като местните потребители започват да плащат повече за свежест, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

"Едрите скариди от европейските аквакултури са по-свежи и с по-добър вкус, отколкото тези от Виетнам, Тайланд или Китай", коментира Матю Слейтър от Института за полярни и морски изследвания "Алфред Вегенер" в Бремерхафен на северния германски бряг.

Слейтър, който оглавява изследователска група по аквакултурите в института, е категоричен, че някои клиенти в региона ще плащат три пъти цената на замразените продукти за скариди от европейски води.

Само че Германия, най-голямата икономика в Европа, има да извърви дълъг път. Институтът е изчислил, че от около 50 000 тона едри скариди, консумирани в страната всяка година, само 50 тона са от германски ферми.