Нито един гражданин не дойде в залата на общината в Добрич за публичното обсъждане на отчета на бюджета за 2016 г., насрочено за петък , въпреки поканата към тях.

„Много добро изпълнение на данъчните приходи за миналата година, което ни позволи да заложим по-оптимистична прогноза за 2017 г. за приходи от местни данъци и от такса „Битови отпадъци” Не изпълнихме плана за приходи от общинско имущество” – каза зам.-кметът на Добрич Елка Димова при анализа на изпълнението на бюджета на общината за 2016 г. 39 процента е изпълнението на този параграф, което създава проблеми и при изпълнението на капиталовата програма, защото тези приходи са насочени към нея – добави тя.

„Наложи се се през 2016 г. да теглим краткосрочен заем за около 400 000 лева за покриване на натрупани задължения и от предишни периоди за разходи за хранителни продукти в дейността „Образование” и за социални дейности.Капиталовата програма като цяло е изпълнена, за т.г. са останали няколко преходни обекта – канализацията по улиците „Разлог и „Вежен”. За тях към момента приключна процедурата по обществената поръчка” – каза още зам.-кметът..

„Като първа година, в която новият екип на общината изпълнява бюджет, научихме много уроци. Тръгнахме малко на исторически принцип да правим бюджет - какво е било досега. Но през 2016 г. се учихме в движение какво можем да изпълним и какво не можем и това ни даде възможност да заложим по-реален бюджет за 2017 г.” – обяснява Димова

Изпълнението на приходите от местните данъци и такси за т.г. към шестмесечието е около 60 процента от годишния план, а около 40 процента е изпълнението на плана за приходите от разпореждане с общинско имущуство – прекратяване на съсобственост, продажба на общински жилища на правоимащи, на парцели и др.– съобщи Димова.

Тази година общината изтегли дълг от 11 млн. лв, което беше подкрепено и с решение на Общинския съвет. От тях 10 млн. лева ще бъдат за съфинансиране на водния цикъл, 600 000 лева са за изграждане на система за видеонаблюдение, 400 000 лева са за конструтивни укрепвания на детски градини.