Опасното вещество открито от март у нас

25 тона сладоледени изделия и 9 тона майонеза са изтеглени от пазара заради съдържание на яйчен прах, замърсен с фипронил. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в София Камен Николов.

Миналия петък от Германия са съобщили, че в България е получена пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил. До момента е установено, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Пратката е доставена март месец до две производствени предприятия на територията на страната.

До момента от тези 500 кг са открити 65 кг яйчен прах, който ще бъде унищожен. Останалите количества са в двете предприятия, произвели около 9 тона майонеза и 25 тона сладолед и сладоледени торти. Николов заяви, че почти 100% от продуктите са изтеглени и са поставени под възбрана. Следва да се вземат проби и ако се окажат безопасни, ще бъдат пуснати за продажба.

Агенцията е предприела и превантивни мерки за недопускане на замърсяване с фипронил. Ще се извършат проверки на всички ферми за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество; Ще се вземат и проби за лабораторни анализи от контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите.