Месото престоява до 60 дни в камера, за да подобри вкусовите си качества

Приготвянето на колбаси по стари рецепти е един от трендовете, които все повече набира сила при производителите.

Това стана ясно на тазгодишните изложения за храни, които започнаха в София.

На тях може да се видят луканка с орехи, македонски айвар, рисувани торти, пица шампионат и демонстрации от шеф готвачи.

Представени са и веселяшката броеница и бабекът, както и телешка и неврокопска луканка, бански старец, домашен неврокопски суджук и много други.

Телешкo и свинско месо в буркан

са сред удобните

решения за домакините

Предлага се и сушена кървавица. Прави се от свинско месо и много праз по автентична рецепта от Пиринския регион.

Друг от акцентите на тазгодишното издание е фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията за DRY AGING в световен мащаб. Месото от предварително подбрани животни се полага в камера за зреене за период от 14 до 60 дни, при които достига до различни етапи на зреене и подобрява вкусовите си качества.

Луканковият меч е един от новите продукти, създаден от екип технолози, провокирани от историческото минало на Тракийския регион. Продуктът е произведен от едро кълцано свинско месо с класически подправки, характерни за района на Беломорска Тракия.

Сред нетрадиционните продукти е и деликатесният шпек, пушен на буково дърво.

Може да се опита

и айвар,

който, макар и типично сръбски продукт, на изложението е представен с произход от Македония, тъй като там е произведен.

На единия от щандовете учениците от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии представят последните тенденции при сладкишите.

Торти, облечени в захарна дантела, бонбони от белгийски шоколад и картини върху сладкиши са сред най-впечатляващите експонати. Светлана Генова, старши преподавател в гимназията, разказа, че заради уменията си да рисуват върху торти възпитаниците получават предложения за работа още преди да завършат. Таланта си пък демонстрирали в различни европейски държави.

На изложенията бяха представени и авторски прочити на традиционни рецепти. Сред най-нетрадиционните бяха сом с прясно мляко с пуширани гъби.

Гостите наблюдаваха и приготвянето на рецепта от началото на ХХ в. - традиционни хрупкави кюфтенца, приготвяни от мляно месо, кисело зеле и сирене.

Пъстърва с карфиол, морков и земна ябълка звучи семпло, но кубчетата от земната ябълка вътре в комбинация с американски орех, придават много изразен вкус.

Докато разглеждат щандовете пък, посетителите се наслаждават на чаша топъл чай от комбинация с джинджифил и няколко български билки.

Изложението бе наистина разнообразно - освен хляб, месни продукти и вина, имаше подгтотвени щандове и за професионалистите. Те се информираха за последните тенденции при опаковането, подовите настилки в предприятията, приборите и всичко необходимо за професионалното обзавеждане на фабриките.