Месото престоява до 60 дни в камера, за да подобри вкусовите си качества
Приготвянето на колбаси по стари рецепти е един от трендовете, които все повече набира сила при производителите.
Това стана ясно на тазгодишните изложения за храни, които започнаха в София.
На тях може да се видят луканка с орехи, македонски айвар, рисувани торти, пица шампионат и демонстрации от шеф готвачи.
Представени са и веселяшката броеница и бабекът, както и телешка и неврокопска луканка, бански старец, домашен неврокопски суджук и много други.
Телешкo и свинско месо в буркан
са сред удобните
решения за домакините
Предлага се и сушена кървавица. Прави се от свинско месо и много праз по автентична рецепта от Пиринския регион.
Друг от акцентите на тазгодишното издание е фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията за DRY AGING в световен мащаб. Месото от предварително подбрани животни се полага в камера за зреене за период от 14 до 60 дни, при които достига до различни етапи на зреене и подобрява вкусовите си качества.
Луканковият меч е един от новите продукти, създаден от екип технолози, провокирани от историческото минало на Тракийския регион. Продуктът е произведен от едро кълцано свинско месо с класически подправки, характерни за района на Беломорска Тракия.
Сред нетрадиционните продукти е и деликатесният шпек, пушен на буково дърво.
Може да се опита
и айвар,
който, макар и типично сръбски продукт, на изложението е представен с произход от Македония, тъй като там е произведен.
На единия от щандовете учениците от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии представят последните тенденции при сладкишите.
Торти, облечени в захарна дантела, бонбони от белгийски шоколад и картини върху сладкиши са сред най-впечатляващите експонати. Светлана Генова, старши преподавател в гимназията, разказа, че заради уменията си да рисуват върху торти възпитаниците получават предложения за работа още преди да завършат. Таланта си пък демонстрирали в различни европейски държави.
На изложенията бяха представени и авторски прочити на традиционни рецепти. Сред най-нетрадиционните бяха сом с прясно мляко с пуширани гъби.
Гостите наблюдаваха и приготвянето на рецепта от началото на ХХ в. - традиционни хрупкави кюфтенца, приготвяни от мляно месо, кисело зеле и сирене.
Пъстърва с карфиол, морков и земна ябълка звучи семпло, но кубчетата от земната ябълка вътре в комбинация с американски орех, придават много изразен вкус.
Докато разглеждат щандовете пък, посетителите се наслаждават на чаша топъл чай от комбинация с джинджифил и няколко български билки.
Изложението бе наистина разнообразно - освен хляб, месни продукти и вина, имаше подгтотвени щандове и за професионалистите. Те се информираха за последните тенденции при опаковането, подовите настилки в предприятията, приборите и всичко необходимо за професионалното обзавеждане на фабриките.