Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България. При млечните продукти стойностите достигат над 90 на сто, а 99 на сто от хлебната индустрия е благодарение на родните производители. Това е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров по време на честването на Деня на хранителната промишленост, цитиран в съобщение от МЗХГ.

От 2009 г. земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което нараства с всяка изминала година. През 2016 г. 1,2 млрд евро повече храни и земеделски продукти са изнесени от страната, отколкото са внесени, е информирал Димитров. Зам.-министърът е посочил още, че се наблюдава увеличение на предлагането на храни вътре в страната, като това е трайна тенденция, която показва, че българският бизнес в хранителната индустрия започва да има устойчив положителен тренд.

"Нашите храни са достатъчно качествени и са предпочитани от производителите в Европа. За това говори обстоятелството, че над 75 на сот от износа на храни и земеделски суровини е насочен към страните в Европейския съюз", е посочил Цветан Димитров.

Заместник-министърът е подчертал, че през последните години се наблюдава усилена съвместна работа между държавата и бизнеса. Пример за това е внесеният в Народното събрание Закон за храните, който балансира между свободните пазарни отношения и държавното администриране и контрол. Той е изработен от всички представители на българската хранителна индустрия с помощ от Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Заместник-министър Цветан Димитров е връчил награди на отличените в конкурса "Хранително-вкусова промишленост-фирмени нови продукти и технологии".