Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти. Контролът е свързан с предстоящия Никулден и засиленото предлагане и търсене на такива храни за празника. Проверките се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.

Инспектират се още складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, на които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна.

Според агенцията върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото, без да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розовочервен цвят, а очите - бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.