Директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев посетиха днес Монтана и направиха инспекция на ремонтните работи по пътя Монтана-Белоградчик, съобщи БТА.

На импровизиран брифинг на открито по пътя край Монтана Атанасов заяви, че през тази и миналата година е направен основен ремонт на участък от 18 километра от пътя и остават още 17 километра. Той изрази задоволство от качеството на ремонтните работи и каза, че е уверен, че до края на юни 2018 година рехабилитацията на пътя Монтана-Белоградчик през селата Превала и Бели Мел ще бъде завършена. По този начин целият път ще бъде в идеално състояние, а това ще даде силен тласък на туризма в района, обяви Атанасов.

От бюджета на АПИ е отпуснат 1 милион, с който в момента се прави неотложен ремонт на пътя Лом-Видин, съобщи още Дончо Атанасов. Заради активизирало се свлачице край село Орсоя в момента пътят там е непроходим и не може да се возят деца до училища. Ремонтът ще бъде направен още сега с цел отпушването на пътя, а през пролетта ще се търси трайно решение на проблема. Свлачището е на площ от 8-10 километра и е ясно, че укрепването му ще е скъпо мероприятие, обяви още директорът на АПИ.

През следващата година предстои ремонт на пътя от Монтана към Видин в участъка при селата Доктор Йосифово и Славотин, който е в много лошо състояние. Пътят Монтана-София през прохода Петрохан също ще бъде изцяло рехабилитиран в софийската част на трасето, обяви Атанасов. В момента в прохода Петрохан се поставят нови мантинели и работата трябва да завърши до 10 дни. Мантинелите бяха съборени от снежната буря, която връхлетя Стара планина и прохода през октомври, припомни Атанасов.