Министър Ангелкова представи в Бургас два от 12-те винено-кулинарни дестинации
Прясна черноморска риба, миди от фермите на Каварна, сладко от зелени смокини, приготвено по стогодишна рецепта на бабите от Созопол, и качествено бяло вино с традиции. Към всичко това се добавят природните красоти и културно-историческите забележителности на нашето Черноморие.
Става дума за два от общо 12-те винено-кулинарни дестинации, които разработват съвместно Министерството на туризма и Министерството на земеделието и храните. Те бяха представени от министър Николина Ангелкова на кръгла маса в Бургас днес.
“Добруджа и Северното Черноморие” предлага забележителности, сред които “Двореца” в Балчик, скалните феномени Побитите камъни и Чудните скали, но заедно с това и условия за чудесна гурме ваканция. Тук може да се опитат вусен добруджански хляб, прясна риба и миди от фермите на Каварна. Не бива да се пропуска и характерната за региона саламурийка - пикантна подправка за рибена чорба и всякакви морски деликатеси.
Маршрутът “Южно Черноморие” предлага романтиката на Стария Несебър и Стария Созопол, красотата на Морската градина в Бургас, археологическите комплекси Деултом, Акве калиде, гробницата край Поморие, Бегликташ край Приморско. Мидите по бургаски и сладкото от зелени смокини от Созопол са само част от насладата за любителите на гурме туризма. Черноморското крайбрежие разполага и с
най-добрите условия
за отглеждане на
бели винени сортове
Тук се произвеждат едни от качествените български бели вина - шардоне, алиготе, димят, траминер, мускат отонел, както и фини отлежали брендита.
Двата винено-кулинарни маршрута обхващат 10 общини - Силистра, Добрич, Балчик, Варна, Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Царево, както и 21 туристически атракции.
Това е втори етап от изпълнението на проекта, който предвижда шест регионални кръгли маси в различни части на страната. Стремежът е да се покажат културно-историческото богатство и разнообразието на вкусовете, които всеки регион предлага.
“12-те маршрута преминават през над 50 общини и включват над 100 туристически обекта”, обобщи Ангелкова. Тя похвали Бургаска област, която отново бележи ръст в туризма: “За първите 6 месеца лицата, които са пренощували в места с над 10 легла, са над 480 000, което е отново с около 10% ръст спрямо м.г., над 2 480 000 са нощувките”. 12-те винено-кулинарни дестинации ще бъдат финализирани в края на септември, след което ще започне качването им на онлайн платформи.
“Гурме туризмът
разширява културния
туризъм, за който ние влагаме много усилия. За първото полугодие имаме 17% ръст на нощувките в Бургас, а туристите са скочили с 30%, което на фона на спада на руските туристи е изключително оптимистично. Нашият регион е изключително популярен и кулинарно заради морето и морските гозби, както и заради по-големите винарски изби”, каза кметът на Бургас Димитър Николов и обеща силна подкрепа за популяризиране на алтернативните туристически маршрути. По предложение на бургаския депутат Диана Саватева общината се ангажира с изработването на сувенири, подходящи за маршрута.
“В по-голямата част от годината Южното Черноморие е слънчево, много малко са зимните месеци с отрицателни температури. В подходяща атмосфера и с подходяща културна програма, разчитайки и на международното ни летище и автомагистралата, винаги можем да бъдем успешен домакин на такива дейности”, каза Николов.
Според изпълнителния директор на агенцията по лозата и виното Красимир Коев Черноморието е възможен лидер в проекта за 12-те винено-кулинарни маршрута. “Тук са налице всички основни фактори - превъзходството на българските храни и напитки, изградената идеална инфраструктура в туристическите ни курорти, включително и в Бургас. Туристът вече не идва само да лежи 10 дни на плажа, той търси разнообразни занимания и веднага усеща разликата между вкуса на домата, сиренето, киселото мляко и виното, които консумира в България, и у дома”, коментира Коев.