Според анализ на ЕК отрасъл “Строителство” е най-големият работодател в Европа.

“Трейс Груп Холд” АД е част от този европейски пазар. “Трейс” е сред малкото публични строителни компании у нас.

В холдинга работят 1415 души. Има дъщерни дружества и клонове в различни държави, сред които Сърбия, Чехия, Украйна, Германия. Компанията работи по един от най- сложните в инфраструктурното строителство обекти- изграждане на магистрален участък в Гърделичката Клисура, в Сърбия, част от АМ Е75, с ръководител инж. Стойко Мешков; работи по обектите си в изграждането на Софийското метро- Метростанции 5 и 6 на театъра “Зад канала”, метростанцията на Овча купел и тази на Орлов мост. На пълни обороти върви рехабилитацията на ЖП инфраструктурата между Скутаре и Белозем.Чрез своята фондация “Трейс за хората” компанията подкрепя редица каузи. В компанията държат на младите мениджърски екипи. “24 часа” се свърза с част от тях.

„Трейс Груп Холд“, продължава на пълни обороти  строителството на най-тежкото трасе на новоизграждащата се магистрала Е75 Гърделица - Царична долина в Р Сърбия,с ръководител на проекта е инж. Стойко Мешков
„Трейс Груп Холд“, продължава на пълни обороти строителството на най-тежкото трасе на новоизграждащата се магистрала Е75 Гърделица - Царична долина в Р Сърбия,с ръководител на проекта е инж. Стойко Мешков

Трябва да има тръпка в това, което правиш

Инж. Николай Младенов отговаря за пътната маркировка, знаците и всички средства, които са за организация на движението в София и са дело на “Трейс”. Той е част от компанията от 2013 г., започва със студентски стаж. След това взаимно се харесахме с колегите, казва той.  НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

И допълва, че гръбнакът на “Трейс” са младите, но в основата са хора с достатъчно опит, които имат желание да предадат своите знания. Именно това го кара да остане във фирмата, както и възможността за развитие.

“Трябва да има тръпка в това, което правиш. Отговорност също - към всички, които ще се движат по улиците”, определя работата си Младенов.

Работата му е трудна, предвид това, че се работи в градски условия, при засилен трафик.

“И за нас е много важно да срещаме разбирането на гражданите”, казва той.

Метрото се гради навреме

Инж. Владислав Петров е зам.-ръководител проект, занимава се с метростроителство.  ВЛАДИСЛАВ ПЕТРОВ

ВЛАДИСЛАВ ПЕТРОВ

“Не ми е хрумвало да отида другаде. Станах специалист в тази област тук и мисля да продължа, доколкото е възможно. Тук имам добри ментори, от които научих много, въпреки че дойдох без опит”, казва Петров. Смята, че подземният транспорт в София се строи точно навреме - с разрастването на града. Според него трите лъча, които ще са готови в края на 2019 г., няма да са достатъчни да обхванат целия трафик.

До момента опитът показва, че всеки квартал, през който е минало метрото, стават център на растеж, казва Петров.

Макар че е виждал метростанции само в няколко държави, експертът поставя тези в София сред най-модерните.

“Трейс” инвестира в млади кадри

ЙОАННА ЦИПОРКОВА
ЙОАННА ЦИПОРКОВА

Йоанна Ципоркова е счетоводител в “Трейс”, влиза в компанията, когато е първи курс. Убедена е, че във всяка сфера трябва да се инвестира в младите кадри.

“Много хора смятат, че счетоводството е сухо. Това не е така - влага се логика, необходими са знания и факти, които да анализираш”, казва тя.

Всеки договор изисква и определен подход, важно е вниманието към клаузите.

Правото да защитаваш интереса си е на всеки

СЮЛЕЙМАН БАШОВ
СЮЛЕЙМАН БАШОВ

Сюлейман Башов е правен сътрудник в холдинга, а задачите, по които работи, изискват задълбочени познания и внимание.

“Съдействаме си с колеги от другите отдели. Правният отдел е свързващото звено”, казва той. Първоначално сам се пита какво ще получи от строителната компания. Оказва се, че в областта на търговското право има много работа, а юристите в отдела на драго сърце му предават от опита си.

В работата ни е важно при изпълнението на задачите, да спазваме сроковете. Казва, че има възможността да се запознава с различни правни практики.

Според него правото да защитаваш интереса си е на всеки. Отделен бил въпросът, когато жалби се подават, за да се парира развитието на определени търгове.

“Важно за юриста е да търси съдебни практики, да проучи как съдилищата подхождат и да изгради стратегия. Така се трупат познания и опит”, казва той.

Човек си тежи на мястото

ЛИЛЯНА АЛЕНДАРОВА
ЛИЛЯНА АЛЕНДАРОВА

Инж. Лиляна Алендарова е ръководител в направление “Отчитане”. На нея се изпращат за анализ всички обекти на компанията, а след това ги насочва към мениджмънта. Започвайки в “Трейс”, тя получава възможност да се занимава с мащабни проекти, среща и добри специалисти. От тях черпи опит и знание.

Понякога се случват форсмажорни обстоятелства, които причиняват забавяния. “Може да са от всякакво естество, затова е необходима стройна организация във фирмата”, казва тя.

Смята, че основното движещо звено са екипите, специалистите, които умеят да организират процесите. Компанията освен с големи проекти се занимава и с по-малки - на частни фирми, поддръжка на обекти и др.

“Със сестрите ми имахме възможност да се реализираме извън България, но избрахме да останем тук и не съжалявам. Човек си тежи на мястото”, добавя тя.

Определя 2018 г. като разнообразна - компанията се преструктурира и търси нови възможности за развитие.

Да си строител, означава да имаш характер

инж. Боян Делчев, изпълнителен директор на “Трейс Груп Холд” АД.
инж. Боян Делчев, изпълнителен директор на “Трейс Груп Холд” АД.

Да си строител, означава да имаш характер, гърбина, умения и хъс. Запазена марка на “Трейс” са младите мениджърски екипи. Ние създаваме едно ново поколение инженери и строители”, казва инж. Боян Делчев, изпълнителен директор на “Трейс Груп Холд” АД.

Пожелавам на всички инженери, архитекти, финансисти, юристи, на всички, които със сърце, ум и енергия изтъкават дрехата на “Трейс Груп Холд”, да бъдат здрави, успешни и щастливи! Честит празник на всички колеги”, казва инж. Делчев.