„Има жълтеене по пшениците. Много от замеделските производители мислят, че културата изпитва глад, защото не са ги торили. Но посевите в момента са в покой. Смятам, че сега е много опасно да се тори. По-добре е това да стане след 15 февруари. Според мен жълтеенето се дължи на засушаването и на резките промени в температурите” – каза в Добрич проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-бобови и житни култури” в Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево, на откриването на 26-ото издание на специализираната борса „Семена и посадъчен материал”, организирана от „Добрички панаир”АД.

Ако температурата се задържи над 10 градуса в продължение на 3-4-5 дни пшеницата ще влезе във вегетация и посевите леко ще завяхнат – добави той. „Растенията почват да вретенят края на март – началото на април. Ако и тогава няма дъждове нещата могат да станат сериозни” – каза още специалистът. Той заяви, че, ако февруари и март са засушливи, нормите на торене трябва да бъдат намалени.

„Дъждове през април, май и юни ще дойдат много добре. Миналата година го показа. Проблемът ще бъде липсата на воден запас за пролетниците. В момента влагозапасянето 86 л на кв. м, при данни за м.г. от 141 л и данни от 1953 г. 205 л, според метеоточката на института” – изнесе факти проф. Киряков.