Препълнените басейни и плажове, както и туристическите автобуси, претъпкани с пътуващи, няма да са обичайна картинка в този туристически сезон в Гърция, нито другаде в ЕС, пише британският в. "Гардиън".

Атина готви заедно с европейски представители нови правила как да се пътува тази година и темата ще е основна в днешните разговори на министрите на туризма в ЕС. Според министъра на туризма Хари Теохарис - който вече е загатвал някои варианти - такава дейност ще е възможна само при "специфични нови правила".

Те трябва да важат както за хотели, така и за плажове, басейни, автобуси, дори за начина, по който ще е възможна закуската в хотелите. Промяната в авиацията вече бе спомената в предишни седмици - без средни седалки. Според "Гардиън" на европейско ниво ще бъдат обсъдени още варианти - като мерене на температурата и кръвни тестове преди полети.

Гърция ще настоява правилата да са общи. Според Теохарис обаче те трябва да почиват на икономическа логика. "Ако например можете да летите само с 10 души в самолета, за да се счита за безопасно, очевидно няма да има полет", допълва Дневник.

Всеки пети в Гърция е зает в туризма, секторът създава около една пета от икономиката на страната и очакваният спад на брутния вътрешен продукт може да достигне 10% за годината. В последните години Гърция започна да се възстановява от предишната криза, която в най-тежкия период сви икономиката с една четвърт.

Туризмът допринесе за това възстановяване - над 33 млн. души са я посетили през 2019 г., над три пъти повече от населението ѝ, рекорден брой, при това два пъти над статистиката за края на предходното десетилетие.

Сега масовата отмяна на резервации хотелиерска организация в страната предвижда, че 65% от членовете ѝ може да бъдат принудени да обявят фалит. Същевременно в бранша осъзнават, че рязкото премахване на ограниченията може да е проблем, и никой не иска да бъде обвиняван, че е застрашил здравето на персонал или на други хора.

Разликата между Гърция и някои други европейски страни е, че Гърция засега се справя сравнително успешно с COVID-19, пише британският вестник. Той цитира и примерите на други важни туристически дестинации - в Турция жертвите са най-малко 2706, в Италия - 26 386. Заразените в първата с над 100 хил., във втората - над 200 хил. Със строгия си контрол Гърция засега е обявила 2517 потвърдени случая, от които смъртни са само 134.

Ако топлото време все пак е спирачка пред вируса, както още се надяват епидемиолози, и юлската част от сезона може да бъде спасена, смята Теохарис. Властите не изключват и изместването на традиционни пазари като Великобритания, Германия и Франция с туристи от Централна и Източна Европа.