Полша е една от страните, която се реши да разхлаби ограничителните мерки в туризма. Хотелите в Полша ще отворят за летните ваканции, съобщи днес по държавното радио правителственият говорител Пьотр Мюлер. Днес по-късно полското правителство се очаква да обяви решението си за отварянето на някои обекти от сектора на промишлеността и услугите, които бяха затворени заради пандемията, предава БТА.

В Берлин взеха решение отново да отварят зоопарковете за посетители, след като тяхната управата се оплака по медиите, че приходите им драстично са намалели и нямат средства за прехрана на животните. Продажбата на билети обаче ще се извършва само в онлайн каси. При покупка на билетите от онлайн касите трябва предварително да се заявят денят на посещението и часовият интервал, като те могат да се извършват максимум по двойки и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

В Испания също постепенно започва разхлабване на ограничителните мерки. Като начало правителството ще разреши индивидуалните тренировки от 4 май. Испанският премиер обяви план от четири етапа за връщане към нормалния живот в страната до края на юни, според разпространението на коронавируса в различните области, темпото в появата на нови случаи и други.

И Гърция също постепенно излиза от ограниченията, наложени от епидемията. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви двумесечен график за постепенно им облекчаване. От 4 май ще бъдат отменени ограниченията за придвижване на гражданите извън домовете им, т.е. те ще могат да излизат без да изпращат есемес или да имат писмено разрешение. От 1 юни ще бъдат отворени заведенията от сектора на общественото хранене. На същия ден ще отворят и целогодишните хотели. Индивидуалните спортни занимания ще бъдат позволени на открито и в морето. Охраняваните плажове засега остават затворени. Пак на същия ден ще бъдат отворени определени категории търговски обекти, като книжарници, магазини за електроника, пунктове за технически прегледи, спортни магазини, фризьорски салони, които ще работят с предварително записване. Останалата част от търговията на дребно ще започне работа на 11 май, освен големите търговски центрове, които ще отворят на 1 юни. Във всички търговски обекти ще останат изискванията за дистанциране между клиентите.

От 4 май църквите в Гърция ще бъдат отворени за индивидуално поклонение, а от 17 май вярващите ще могат да участват и в службата при спазването на строги правила, които ще бъдат съгласувани със Св. Синод, заяви премиера Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение към нацията.

Да припомним, че на 22 април Атинският архиепископ Йероним изпрати писмо до министър-председателя К. Мицотакис, в което изразява безпокойството си от липсата на каквито и да е стъпки за отваряне на храмовете. В писмото се предлага в църквите да влизат само толкова вярващи, които да могат да стоят на разстояние 2 метра един от друг. Всички останали ще бъдат извън храма и ще слушат богослужението по високоговорителите. Ще се осигури редовно проветряване. На входовете и изходите ще има антисептици, които трябва да се ползват задължително. Към настоящия момент в гръцките църкви и манастири се служи, но миряните не могат да присъстват. Първоначално мярката беше по-строга и предвиждаше пълно затваряне на храмовете, но след протести на митрополитите мярката беше смекчена до сегашния си вид.

"Няма да се допуска струпване на вярващи в храма. По-малко хора, добро проветряване и почистване. Вероятно няма да целуваме иконите или ръката на свещеника, но ще изразяваме почитта си с поклон. Има много начини да ходим на църква, без да нарушаваме правилата за безопасност", заяви членът на комисията по контрол над разпространението на болестта, епидемиологът професор Никос Сипсас.