4181 нарушения са установени от Инспекцията по труда в Добрич при извършените 1020 проверки през първите 9 месеца на т.г., предимно в предприятия от икономически дейности, свързани с търговия, хотели и ресторанти, селско стопанство, строителство на сгради - съобщават оттам.

Най-много са нарушенията по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията - 2008, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда – 2168, 1 нарушение на Закон за насърчаване на заетостта и 4 - по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. По постъпили сигнали срещу некоректни работодатели са извършени 179 проверки.

Съставени са 363 акта. Влезлите в сила наказателни постановления са 474, като сумата на глобите е 1 017 900 лв. Средният размер на глоба е 2147 лв.

Данните от контролната дейност по черноморските курорти показват, че нарушенията по разпределението на работното време като цяло – липса на поименни графици за разпределението му в обектите на контрол, липса на утвърдени графици от работодатели за работното време и др., са сред основните нарушения в сезонните обекти.