Два нови безмитни магазина отвориха врати в неделя в гр. Хайкоу, административния център на Хайнан, с което броят им в провинцията се увеличи на девет, предаде Радио Китай.

Деветте магазина се управляват от пет различни компании. Те предлагат различни стоки от електроника до козметика, слънчеви очила и вина. Пет от тях се намират в курортния град Саня, един на международното летище, а останалите в Хайкоу.

Председателят на Асоциацията за развитие на туризма в Хайнан Уан Дзиеншън каза, че конкуренцията подтиква безмитните магазини да обогатяват асортимента от продукти и да подобряват качеството на услугите. „Конкурентните им предимства ще помогнат на Хайнан да се превърне в световна влиятелна дестинация за туризъм и потребление“, добави той.

От 1 юли 2020 г. Хайнан увеличи годишната си квота за освобождаване от данъци от 30 000 на 100 000 юана на човек. Категориите на безмитни стоки бяха разширени от 38 на 45, като към списъка бяха добавени електронни продукти като мобилни телефони и лаптопи. Статистиките показват, че продажбите на безмитните магазини в провинцията са надхвърлили 32 милиарда юана (около 4,98 милиарда щатски долара) през миналата година.