След 13 години разговори България най-после получава достъп до турските терминали за втечнен газ. Така “Булгаргаз” ще може да договаря танкери без притеснения къде ще ги разтоварва, което бе проблем през изминалите месеци, тъй като капацитетът на гръцкия терминал на Ревитуса е резервиран.

На 3 януари в София ще бъде подписано споразумение между “Булгаргаз” и турската държавна компания “Боташ”. Документът предвижда достъпът до турските терминали да е за срок от 13 години. Освен това България ще може да ползва и преносната мрежа на Турция, ако има откъде да докара тръбен газ.

За договаряне на споразумението министърът на енергетиката Росен Христов бе няколко пъти в южната ни съседка, дори и по Коледа. След това пък у нас дойдоха експерти от “Боташ”. На подписването ще присъства и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

След това той ще има среща с премиера Гълъб Донев и с Росен Христов, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

Турският енергиен министър ще се види и с президента Румен Радев. Срещата им била продължение на договореностите в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на Радев с турския му колега Реджеп Ердоган на 9 декември м.г. Възможностите за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция, в това число доставка на природен газ и нови партньорства, ще са сред темите на разговора утре на “Дондуков” 2.

Дали тези разговори ще имат отражение на цената на газа, ще стане ясно на 1 февруари, защото за този месец КЕВР вече прие цена от 179,33 лв,, което е поскъпване с 22,75%, а не с 40 на сто, както беше първоначалната заявка. Това се дължи на спада на котировките на газа на нидерландската борса TTF, която е референтна за Европа, и на по-малките количества газ от хранилището в Чирен в микса в последната седмица на декември.

От регулатора съобщиха, че в ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България - Гърция на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. То покрива около 27% от потреблението на страната и имащ ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. Намалено е заради топлото време и тегленето на количества скъп газ от “Чирен”.

Междувременно около газа в последните дни на миналата година стана горещо. На 30 декември следобед руският президент Владимир Путин издаде указ, с който разрешава някои плащания на газа на “Газпром” да се правят в чуждестранна валута.

Това ще става, ако руски доставчици събират дългове от чуждестранни купувачи или самите те погасяват задължения по договори за доставка на природен газ. Разплащанията могат да бъдат реализирани през специална сметка.

Указът на Путин бе издаден часове преди изтичане на договора между “Газпром експорт” и “Булгаргаз” за доставки. Това събуди притеснения, че “Газпром” може да заведе арбитражно дело срещу “Булгаргаз”, защото България отказа да плаща доставките в рубли, а Москва спря на 27 април доставките по договора.

От българското газово дружество са се обърнали към международните си правни консултанти какви последици може да има от указа на руския президент. Според едни експерти това може да е основание за иск от руската страна на стойност между 800 млн. и 1 млрд. долара. Според други обаче България е спазвала договора, защото всеки ден “Булгаргаз” е пускал поръчки към “Газпром”, но те не са били изпълнявани от руската компания.