Сръбският президент Александар Вучич потвърди, че задвижваният от батерии и електрически мотор нов модел Fiat Panda ще се приозвежда в завода в Крагуевац, на 300 км западно от София. Дебютът се очаква през юли 2024 г.

Заводът в Крагуевац е същият, в който Fiat 500L се произвеждаше до юни 2022 г., но изцяло преоборудван да бълва електрически коли.

Новината бе съобщена от Вучич след среща с италианския премиер Джорджия Мелони. Сръбският президент добави, че по този начин се надява на увеличение на стокообмена между Италия и Сърбия, който в момента е 4,6 милиарда евро.

Производството на новата Panda в завода на Fiat Сърбия обаче не означава, че поточната линия на настоящата Panda в италианския Помиляно д'Арко ще бъде демонтирана. Бензиновият модел ще се сглобява във фабриката в Кампания до 2026 г.

Новата електрическа Panda ще се появи на бял свят през следващото лято и ще струва под 25 000 евро. За целта ще се използва новата евтина платформа Smart Car, тази, която дебютира при Citroen e-C3 и която ще служи за цялата гама входно ниво на групата Stellantis.

Серийният вариант на няма да се различава много като дизайн от Fiat Concept Centoventi, представен през 2019 г.