Направете 2 списъка - задачи, които да приключите, и проблеми, които могат да възникнат, докато ви няма

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Предотпускарски синдром е онова състояние, в което отдавна не сте взимали отпуска, уморени сте, лятната ваканция ви предстои, но не можете да се радвате. Защото имате куп служебна работа да свършите, че и семейното пътуване на подготвите.

Накрая така се изтощавате, че в първите дни на отпуската се чувствате като пребити. После полека-лека излизате от стреса. И тъкмо да започнете да релаксирате, тя, отпуската вземе, че свърши. (Колко отпуска е полезно да си вземете можете да прочетете тук.)

За да не изпитате предотпускарския синдром и изтощителните последици от него, трябва да започнете да се готвите по-рано. Може две седмици, а може и повече, ако сте натоварени с много задачи.

Тази предвидливост ви предпазва от още нещо - да се налага да ви търсят шефът и/или колеги, докато сте на плажа, разхождате се в планината или в Париж, понеже нещо сте оставили недовършено или се е появило друго нещо, по което само вие сте в течение.

Та поне две седмици преди началото на отпуската направете два списъка със задачи. В първия включете нещата, които предстои непременно да свършите. Във втория запишете проблемите, които могат да възникнат, докато ви няма.

По първия списък си разпределете времето така, че да успеете да отметнете всички задачи, и то качествено. Иначе нищо чудно да ви търсят през отпуската, но тогава сами ще сте си виновни.

Най-добре графикът ви да е подробен, ден по ден, час по час. Предвидете и резервно време. Нали знаете, че когато човек е най-претрупан и най бърза, все се намира какво непредвидено да се случи.

По втория списък действайте превантивно така, че проблемите да не възникнат. Познавате си работата, знаете къде са "тънките" места. Но ако все пак не можете всичко да предвидите, се постарайте да оставите достатъчно изчерпателна информация за колегата, който ще ви замества. Опишете я в мейл или друг вид документ, който може да послужи за справка, докато ви няма. Ако е нужно, обяснете и устно детайлите.

Три дни преди ваканцията напомнете, че заминавате, и призовете всички, на които сте нужни за обща работа, да побързат, защото скоро изчезвате.

Не приемайте в последния момент да ви стоварят задачи, които могат да изчакат до връщането ви от отпуска, или такива, които колегата ви може да свърши.

Мнозина шефове обичат да карат служителите да си отработят ваканцията, като си поемат всички задължения преди и след нея, та било и с цената на извънреден труд. Не се поддавайте на това. Добрият мениджър е длъжен да създаде условия, за да използват служителите почивките, полагащи им се по закон.

Не се хващайте на началническата въдица "Хайде направи и това, ти можеш най-добре, не го оставяй на Иванов/а, няма да се справи". То е ясно, че сте най-компетентни да изпълнявате своите задължения, но надали сте незаменими. Пък и да сте, не можете да работите по 12 часа на ден, за да си "заслужите" отпуска.

В последния работен ден не забравяйте, че мейлът ви трябва да връща автоматично съобщение докога сте в отпуска и с кого от колегите да се свържат през това време деловите ви партньори.

Ясно предупредете шефа и колегите, че се надявате да няма спешен случай, който налага да си контактувате. Ако има, нека ви пратят мейл. Ще си проверявате пощата през смартфона, но само веднъж на ден.

Наистина го правете само веднъж, и то привечер, след края на работното време в офиса. Така не рискувате да отговорите на съобщение, светкавично да получите отговор на отговора и да влезете в дълъг диалог.

Преглеждайте си пощата набързо, като отличавате спешното и важното. Само на него обръщайте внимание. Всичко, което не е едновременно спешно и важно, игнорирайте. Може да почака, докато се върнете на работата.

Като допълнителна застраховка не е лошо да заявите, че през ваканцията лаптоп и таблет няма да взимате с вас, а и ще сте на място, където комуникациите не са добри. Така че телефонът ви може да казва "Няма връзка с този номер".

Наистина го изключете. Това е начин да намалите възможността да ви товари шеф, който смята, че през отпуска може да не присъствате телом в офиса, но трябва да продължите да работите. И да оттикнете да ви досаждат колеги, които звънят с нужда, без нужда, от мързел или от злоба, че те се трудят, а вие се печете на плажа или се разхождате нейде.

Ако не прекъснете връзката, няма да си починете. Рискувате здравето, а и кариерата си. Защото като не сте си починали, не можете да сте продуктивни.

Защо трябва непременно да зарежете електронните джаджи през отпуската и как да го направите четете утре.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

"Войната за отпуската" трябва да завърши с поне 10 работни дни

4 минути закъснение - какво пък толкоз се сърди някой? Може да е вродено, но как се преодолява

Гордост и горделивост - разликата определя успеха в кариерата. А скромността вреди

Самопредлагате се? Не е срамно, а води към успех, като го направите по 3 умни начина

Как да се справите с колега критикар

Грешите името на събеседника си?! Голям фал. Трикове да запомняте

7 техники да плените непознати колеги

5 фрази, които никога да не казвате пред шефа

Слушането като духовно гостоприемство е трамплин за успех. Упражнения да го научите

Синдромът на презаетите с работа - забравят какво са яли днес. И как да го преодолявате

Първият въпрос при делово общуване е важен. И той не е "Как сте"

"Премията за красота" се оказва мит - не работи за успех в кариерата

Внимавайте какво си драскате - издавате характер и състояние пред шефа и колегите