В Германия повече от 100 000 електрически коли, които не са намерили купувачи, са се натрупали в складовете на автомобилните производители и дилъри. Основните причини са намаляването на търсенето и прекратяването на държавните субсидии.

Тези електрически автомобили са паркирани във фабрики, представителства и пристанища. Неочакваното прекратяване на държавните субсидии за закупуване на електрически автомобили в края на миналата година доведе до рязък спад в продажбите им.

Временните отстъпки, предлагани от производителите, не дадоха желания резултат поради несигурността на пазара и като цяло германците предпочитат автомобили с двигатели с вътрешно горене и по-точно дизелови автомобили.

Ситуацията беше частично спасена от експортните запаси, но дори това не помогна за решаването на проблема. През май 2024 г. Германия е изнесла 786 000 електрически превозни средства, което е с 58% повече от предходната година. Основните пазари са Холандия, Великобритания и Белгия.

Според експерта Вернер Оле обаче "износът не може да реши всички проблеми. Производството на автомобили, които впоследствие трябва да бъдат складирани някъде, е скъпо и може да се компенсира само със сериозни отстъпки. Но тогава има риск сметките на производителите на автомобили да не се окажат правилни и те да започнат да продават на загуба".