Европейската комисия и Европейската централна банка представят днес конвергентния доклад за приемането на еврото в България. Очаква се в него да бъде потвърдено, че страната не e изпълнила всички критерии, за да приеме единната европейска валута от 1 януари догодина, каквито бяха първоначалните планове на Брюксел и София.

Очаква се в доклада да бъде подчертано, че България все още не може да изпълни критерия за ценова стабилност. Средногодишната инфлация у нас все още остава по-висока от изискването за приемане на еврото. Служебният министър на финансите Людмила Петкова каза преди дни в Люксембург, че страната ни ще отправи искане към Европейската комисия и Европейската централна банка за изготвяне на извънреден конвергентен доклад след края на годината, когато изпълни критерия за инфлацията, пише БНТ

Според източници от Европейската комисия следващата реалистична дата за приемане на еврото в България е януари 2026 година. Брюксел очаква от София редовно правителство, което да представи ясен ангажимент за приемането на единната европейска валута.