Той не върти козни за удоволствие, а за полза. Следователно трябва да го лишите тъкмо от нея

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Те са като плевелите. Никнат във всеки офис, пречат на работа, тровят отношенията, създават проблеми на всички почтени служители.

Достатъчно неприятно е самото съществуване на колеги интриганти в екипа. Отвратително става, когато шефът ги търпи. И направо омерзително, когато ги подкрепя.

Последните два варианта не са рядкост, макар че интелигентното управление изключва мениджърът да допуска или да поощрява интригантство. То влошава отношенията, демотивира служителите и дори само заради това носи загуби на компанията. Шефът би трябвало да осъзнава тази азбучна истина. Но може той самият да си е интригант по душа или пък да опитва да използва интригите за свои цели. Тогава най-разумният изход е да си потърсите по-чистоплътно място.

Ако по някаква причина обаче не искате да напускате, харесвате работата, заплатата или пък в момента няма да намерите нищо по-добро, трябва да се опазите от интригантите.

Дано да е само един. Тогава рано или късно затъва в собственото си блато - шефът престава да търпи и го прогонва. Или интригантът сам напуска, за да отиде другаде, където номерата му ще минават известно време.

Когато интригантите в екипа са няколко, става страшно. Те се нахъсват, защото се състезават един с друг. Добрата новина е, че тогава мениджърът по-бързо може да реши да ги измете и да проветри офиса.

За да действате правилно срещу интриганта,
вникнете в неговата природа.

Не бива да го бъркате с клюкаря. Има голяма разлика. Клюкарят обича да говори зад гърба, да предава информация, да споделя пикантерии, да злослови. Той често борави с истински факти, които преувеличава и доукрасява. Това е неприятно, но е по-безобидно. Клюкарят приказва, защото е злобен и завистлив, или пък за да се забавлява, без да има друга полза.

Интригантът цели да нанесе вреда. Той действа, когато знае, че със споделянето на истинска или измислена информация ще настройва хората един срещу друг, ще манипулира, ще създада фалшива реалност и в резултат ще извлече полза за себе си. Не си приказва ей тъй, за забавление, макар че козните му доставят и лично удоволствие.

Ще биете шут на интриганта, като запомните тази негова основна характеристика - той цели да нанесе вреда, за да извлече дивиденти.

Никога няма да се откаже, защото се чувства като чуждо тяло сред почтените си колеги, и да започва да следва морално поведение. Него отвътре му идва да върти интриги, а е и убеден, че това е начинът да постигне успех. За да бъде париран, трябва да бъде лишен от полза. Т.е. колегите и шефът да не се оставят да бъдат манипулирани.

Другото важно е какъв професионалист е интригантът.

Възможно е да е некадърен служител, който се държи така, защото не е в състояние да се докаже с качества. Пробва да скарва колегите си, да доносничи на шефа верни неща, преувеличения или лъжи, за да си приписва заслуги и да представя другите за лоши.

Твърде вероятно е обаче човекът да е способен, но неморален. Качествата му го правят още по-опасен, защото е едновременно умен, ловък и подъл.

Когато разпознаете интриганта, направете всичко възможно да не общувате с него, особено насаме.

Ако заради работата не можете да го избягвате, подлагайте на съмнение всичко, което ви казва. Проверявайте информацията, която получавате от него, поне от още един източник. В най-честия случай интригантът лъже, за да ви заблуди, да ви скара с другите, да ви злепостави пред шефа, да обърка собствената ви работа и пробва от всичко това да извлече дивиденти.

Затваряйте си устата пред интриганта. Общувайте с него по своя инициатива само когато е необходимо, само по работа и крайно делово. В никакъв случай не споделяйте нещо лично, мнението си за шефа или за колеги, не коментирайте задачи, ситуации, идеи. Интригантът затова е интригант - всичко, което кажете само пред него, ще изопачи пред колегите и пред началниците. А това може да доведе до сериозни главоболия.

Дръжте го обаче под око. Като следите двустранните му контакти, ще имате относителна представа, ако нещо се обърка, откъде е дошло.

Когато интригантът се опита да ви забърка в козните си, не се колебайте да направите очна ставка, за да проверите или да докажете истината. Той може да се отрича от думите си, да се тръшка драматично, да напусне в знак на протест. Може дори нагло да твърди, че наистина сте казали или направили нещо. Но ще сте сложили нещата на масата, вместо да ги замитате под килима. Ще го лишите от полза в резултат на интригата му, защото колегите ви и шефът надали ще приемат поведението му за достоверно. Те не са наивници и вероятно вече са разбрали що за човек е.

Не се притеснявайте и директно да му заявите, че е интригант. Но това пак не трябва да става на четири очи. Ако сте само двамата, по-късно той ще изопачи случката. Щом ще го изобличавате, направете го пред всички. Не че това ще го промени, но вас лично може да остави на мира, защото сте показали, че не сте лесна жертва.

Когато изобличавате умен интригант, трябва да сте особено внимателни. Той е човек с качества, който не се свени да помага на амбициите си с нечестни средства. Неговите сплетни не се разкриват бързо, изпипва ги майсторски. Трябва всичко да проверите и да се въоръжите с железни доказателства.
С него е още по-задължително да ограничите комуникацията до строго професионални въпроси и да избягвате да оставате насаме.

Никога не бъдете разсеяни, като се налага да общувате. Като дойде при вас, спрете да правите, каквото в момента правите, отворете очи и уши. Унесени в работа, може неволно да се оплетете в негова интрига с някое непредпазливо "да" или "не", което после той да цитира.

Никога не се изкушавайте да се възползвате от интрига, която върти, дори да имате интерес в определен момент. Той може да се нуждае от съюзник за някакво време или в някаква ситуация. Но след това ще насочи заговорите си срещу вас. Или ще изкара вас виновни.

По принцип врагове за интриганта са всички колеги. Но понеже той прави машинациите заради амбициите си, колкото по-близо до него стоите в йерархията, толкова по-вероятна мишена сте, защото можете да му бъдете съперник. Но ако сте на по-долно стъпало, също не сте застраховани - интригантът има нужда да изкара някого виновен, когато се е провалил. Ако пък сте на по-горно стъпало, бъдете сигурни, че сте му любим обект. Той може точно към вашето място да се стреми.

Не се опитвайте да отговорите на интригата с интрига. Щом не ви идва отвътре, надали ще сте на нивото му, ще ви отвее с уменията си. Нищо няма да постигнете, само ще се забъркате в неприятности и ще заприличате на него.

Когато интригантът е един, а останалите колеги са почтени хора, може да направите коалиция срещу него, за да го лишите от полза. Преди всичко не се поддавайте на сплетните му. Бъдете недоверчиви към него, добронамерени и откровени един към друг, за да изяснявате веднага машинациите му. 

Говорете и с шефа, като добре се подготвите с факти и доказателства. Дори да е от онези, които търпят интриганта, за да го използват, той може да преоцени поведението си, когато разбере, че останалите
вдигат революция и повече не искат да търпят. Добре е да отидете при началника двама или трима и да уточните, че говорите от името на екипа. Съобщавайте само за конкретни действия на интриганта, не давайте оценки за личността му.

Много скоро ще разберете дали от разговора ще настъпи положителна промяна. Добрият мениджър ще проучи дали казвате истината. После ще предупреди интриганта, че е разбрал за действията му и не ги одобрява. Онзи ще подвие опашка за известно време. После ще направи още няколко опита за сплетни, но като отново усети, че шефът твърдо не ги толерира, а колегите му не се хващат на манипулациите, вероятно ще напусне.

Много ценен извод за вас е, ако шефът не предприема нищо срещу интриганта. Тогава наистина самите вие трябва активно да се оглеждате за място в друга компания.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Познай кога да махнеш за сбогом на тази работа

Логиката зад мантрата "Не мисли лошо, за да не стане лошо", която носи успех

Правилото 10:90 или как реакцията ви само в 1 събитие води до 9 неприятности

Научен факт: Гласът и мирисът привличат. Как да ги използвате за успех в кариерата

Имате успех, като разпознаете на работна среща в ледена стая ли влизате

Винаги верни на шефа! Дали?

Корпорация или по-малка фирма води по-бързо до успех в кариерата

10 правила да работите с колега от сорта "талантлив простак"

Нов тренд: Мини понеделник вместо черен понеделник

7 смъртни гряха, с които рискувате кариерата си на корпоративния купон

3 коварни желания, които издават вътрешна неувереност, и как да не саботират успеха ви

5 признания, които няма да чуете от шефа. Ако ги отгатвате, вдигате шанса си за успех

Като се ядосвате на колега, го овластявате. Техники за самоконтрол